Autoritatile nu au bani sa despagubeasca cetatenii relocati din Cadrilater sau Basarabia

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) trebuie sa restituie 12,5 miliarde de lei, insa, in 2014, are un buget de numai 174,9 milioane, a informat institutia, care a suspendat pentru 6 luni plata despagubirilor pentru cetatenii relocati din Cadrilater si Basarabia, Nordul Bucovinei sau Tinutul Herta.

ANRP a remis, marti, un comunicat ce are ca scop “o mai buna intelegere a situatiei din domeniul despagubirilor pe care statul roman trebuie sa le plateasca cetatenilor relocati din Cadrilater (Legea nr. 9/1998) si din Basarabia, Nordul Bucovinei sau Tinutul Herta (Legea nr. 290/2003)”, informatiile fiind “menite sa sustina nevoia adoptarii, in regim de urgenta, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.10/2014”.

Astfel, institutia reaminteste ca, la 12 decembrie 2013, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala OUG 10/2013, prin care se stabilea plata esalonata a despagubirilor, dar se si modificau unele conditii referitoare la solutionarea dosarelor de despagubire.

“La momentul in care OUG 10/2013 a fost declarata neconstitutionala, suma popririlor infiintate pe conturile de despagubiri ale ANRP era de 235,5 milioane lei. La data de 14.03.2014, suma totala a popririlor (infiintate si neexecutate) este de 286 milioane lei (1.222 popriri). In mai putin de 3 luni au fost infiintate 476 de popriri, in cuantum de aproximativ 95 milioane lei, in conditiile in care in decursul anului 2013 au fost infiintate 804 popriri, in cuantum de 251 milioane lei”, precizeaza, in continuare, ANRP, potrivit Mediafax.

Citeste si: DESPAGUBIRI PENTRU PERSOANELE CARE AU AVUT DEPOZITE LA CEC PENTRU DACIA

In perioada in care OUG 10/2013 a fost in vigoare, ANRP a castigat un numar de 215 contestatii la executare, iar dupa declararea neconstitutionalitatii ordonantei, multe dintre aceste contestatii raman fara obiect, adauga sursa citata.

In acest moment, sumele ramase disponibile in bugetul pentru despagubiri pentru 2014 totalizeaza 174,9 milioane lei.

ANRP mai informeaza ca “in perioada de sase luni in care se suspenda emiterea de noi hotarari in temeiul celor doua legi (mai sunt inca aproximativ 10.000 de dosare in lucru la prefecturi), va elabora si supune spre aprobare un proiect de lege prin care se vor stabili conditiile acordarii de despagubiri, metodele de evaluare si termenele de plata, astfel incat sa fie respectate drepturile persoanelor ale caror bunuri au ramas in fostele teritorii romanesti”.

“Pentru ca acest proces de despagubire sa poata fi finalizat cu succes este insa nevoie ca, pe viitor, de la nivelul comisiilor judetene sa nu se mai recunoasca drepturi acolo unde ele nu exista. De aceea, este nevoie de o modificare substantiala a legislatiei”, subliniaza institutia.

Emiterea hotararilor de comisii judetene pentru despagubiri aferente bunurilor trecute in proprietatea statului bulgar dupa 1940 sau sechestrate in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta dupa 1947, a actelor ANRP de validare a acestor hotarari si plata despagubirilor au fost suspendate 6 luni, printr-o ordonanta de urgenta adoptata in 12 martie.

Sursa foto: itespresso.fr