Autostrada Comarnic – Brasov va fi gata in anul 2017

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa organizata dupa semnarea memorandumului cu consortiul castigator VISTRADA Nord care vor fi costurile pentru lucrarile la autostrada Comarnic-Brasov, dar si ce taxa vor trebui sa achite soferii care o vor folosi.

“Constructia trebuie sa inceapa in acest an, la sfarsitul lunii aprilie, ultimul kilometru urmand a fi finalizat cel mai tarziu in 2017, aceasta e perioada prevazuta in contract, insa imi exprim speranta ca la 2016 vom reusi sa o dam in exploatare. Intre timp, vor fi deschise sectiuni de autostrada pe masura ce vor fi gata.

Costurile ajung la 1,8 miliarde de euro estimativ, efectiv constructia va costa 28 milioane de euro pe km, in conditile in care va cuprinde 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri, o constructie tehnica foarte dificila” a spus Victor Ponta, intr-o conferinta de presa care a avut loc dupa semnarea unui memorandum cu consortiul castigator VISTRADA Nord, compus din companiile Vinci (Franta), Strabag (Austria) si Aktor (Grecia).

Ponta a auntat ca autostrada va avea 53 km plus 7 km drumuri de legatura, care sa se lege de centura municipiului Brasov si de BN1 inainte de intrarea in Comarnic, “zona care de la doua benzi se gatuieste soseaua”.

“Tariful de utilizare a autostrazii va fi stabilit de statul roman, suma din care plateste catre constructor ratele fixe. Daca taxa e mai mica, atunci platim mai mult de la buget. Valorea inscrisa in contract este de 5,7 lei plus TVA, insa e o decizie pe care o ia statul roman. Am mai solicitat ca acest poriect sa nu fie inclus in deficitul bugetar”, a mai anuntat primul ministru.

Sursa foto: realitatea.net