GRECIA – ROMANIA, ora 21.45, Romania TV, LIVE TEXT MONDO NEWS / Cu gandul la Rio

Astazi, cu incepere de la ora 21:45, va avea loc prima mansa a barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2014, tricolorii urmand sa joace in Grecia cu speranta unui rezultat care, coroborat cu un joc bun in returul de marti de la Bucuresti, sa ne duca la turneul final din Brazilia.

A venit practic momentul mult asteptat al primei manse din dubla de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din vara lui 2014. Diseara, pe arena Karaiskaki Stadium din Atena, nationala Romaniei intalneste Grecia si spera la calificarea la Mondial dupa 18 ani. Este meciul care poate sa aduca in prim-plan o noua generatie de valoarea a nationalei Romaniei. Este generatia care, condusa de Chiriches, Maxim ori Marica, poate sa scoata din nou romanii in strada dupa un joc de Campionat Mondial.

Diseara, Romania joaca barajul la care nu mai spera dupa infrangerea de pe teren propriu din grupe, cu Turcia, dar la care a ajuns gratie jocului rezultatelor. Este sansa pentru jucatori precum Marius Niculae, Rat, Goian ori Lazar de a ajunge la un Campionat Mondial si sansa pentru nucleul tanar al primei reprezentative de a lua contact cu aerul puternic al unui astfel de turneu.

Referindu-ne la parcursul dn grupele preliminare, Grecia a terminat aceasta faza a competitiei la egalitate cu liderul Bosnia, insa s-a clasat pe locul secund pentru ca a marcat doar 12 goluri, cu nu mai putin de 18 goluri mai putine decat Bosnia. Gazdele partidei de astazi stau foarte bine in ceea ce priveste apararea, insa au probleme in ceea ce priveste atacul. In utlimele cinci meciuri oficiale Grecia a avut un bilant perfect, 5 victorii, singurele semne de intrebare venind de la faptul ca a marcat doar 3 goluri in doua meciuri anonimilor din Liechtenstein.
De cealalta parte, romanii traiesc din nou experienta unui baraj de calificare si dorinta lor este sa nu se repete istoria din meciul cu Slovenia din urma cu ceva ani. Am terminat grupa pe locul 2 datorita corectitudinii Olandei care si-a aparat corect sansele in ultimul meci cu Turcia. Daca tot am ajuns aici avem si sperante mai ales ca nu jucam nici cu Portugalia si nici cu Croatia, echipe aparent mai puternice decat Grecia.

Antrenorul Greciei, Fernando Santos, va putea folosi cel mai bun unsprezece, cu exceptia lui Panagiotis Kone, care este suspendat, Giorgios Samaras recuperandu-se pentru meciul contra Romaniei. Grecii ar putea avea insa probleme de lot pentru partida retur de la Bucuresti, avand 9 jucatori la limita suspendarii: Karnezis (portar), Torosidis (fundas), Holebas (fundas), Tzavellas (fundas), Tziolis (mijlocas), Katsouranis (mijlocas), Karagounis (mijlocas), Fortounis (mijlocas) si Salpingidis (atacant).

In privinta Romaniei, Victor Piturca nu poate conta aproape sigur pe portarul Stelei, Ciprian Tatarusanu, care desi nu mai acuza probleme la spate s-ar putea sa fie menajat, si nici pe Vlad Chiriches, noul capitan al nationalei, sau Pintilii, ambii accidentati. De asemenea, Gardos, Bourceanu, Grozav si Marica trebuie sa fie atenti diseara, pentru ca in cazul in care ar primi un cartonas galben ar fi suspendati pentru returul de la Bucuresti.

Din punctul de vedere al statisticii, in clasamentul FIFA elenii se afla pe locul 15, cu 983 puncte, iar romanii pe 29, cu 767 puncte. Grecia a fost calificata si la CM din Africa de Sud 2010, unde s-a clasat pe locul 3 intr-o grupa cu Argentina, Coreea de Sud si Nigeria, dar si la Euro 2012, unde a trecut de faza grupelor, fiind eliminata in sferturi de Germania. Romania nu s-a mai calificat la Cupa Mondiala din 1998, iar la Euro din 2008. Grecia si Romania s-au intalnit pana acum de 30 de ori, “tricolorii” avand 18 victorii, remizand de 8 ori si inregistrand 4 infrangeri.

GRECIA – ROMANIA, mansa tur a barajului pentru calificarea la CM 2014
Ora: 21:45
Live: Romania TV si LIVETEXT MondoNews
Stadion: “Georgios Karaiskakis”
Arbitru: Pedro Proenca (Portugalia)
Asistenti: B.C. Miranda si J.T.G.B. Trigo (Portugalia)
Rezerva: Nuno Duarte Pereira Gomes (Portugalia)
Observator: Juan Antonio Fernandez Maran (Spania)
Comisar FIFA: Pertti Alaja (Finlanda)

Echipe probabile:

GRECIA: Karnezis – Torosidis, Papasthatopoulos, Manolas, Holebas – Tziolis, Katsouranis – Salpingidis, Ninis, Samaras – Mitroglou
Antrenor: Fernando Santos
Accidentati: –
Suspendat: Kone

ROMANIA: Lobont – Matel, D.Goian, Gaman, Rat – C. Lazar, Bourceanu – Torje, Cocis, Tanase – Marica
Antrenor: Victor Piturca
Accidentati: Chiriches, Pintilii
Incert: Tatarusanu
Suspendati: –

 

Sursa foto: realitatea.net