Avantajele BREXIT-ului pentru ROMANIA! Am putea deveni noul EL DORADO financiar al lumii

Romania are toate sansele sa devina un important centru pentru serviciile din pietele financiare globale. „Pe fondul Brexit-ului si al anticipatelor schimbari de reglementare din Cipru, trebuie sa nu ratam oportunitatea de a reloca in tara noastra afacerile sutelor de companii din sectorul pietelor financiare, un busines global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari”, afirma Claudiu Ghebaru, Business Consultant in industria FX, fost Head of Business Development – EMEA & APAC pentru Trade.com. „Daca Romania nu va exploata oportunitatea, o vor face bulgarii, care au facut pasi importanti in acest sens”, afirma expertul, citat de KeysFin.

Potrivit expertului, din cauza reglementarilor care urmeaza in Cipru dar si a Brexitului, a aparut o oportunitate pentru Romania, pentru ca noile reglementari din industrie vor pune o mare presiune pe costuri, pe optimizarea acestora.

„Vorbim de o piata de peste 15-20 de miliarde de dolari.Am inclus nu numai companiile din Cipru sau din Londra, dar ci si cele din SUA, Australia si Asia. Companii de peste 2 miliarde de dolari listate pe bursa din New York, companii listate pe London Stock Exchange, cu o capitalizare bursiera intre 500-700 de milioane de lire sterline sau companii  listate in Polonia, cu o capitalizare de peste 200 milioane de euro, toate incearca sa acceseze o bucatica din aceasta piata financiara la nivel global. Deci miza este una foarte, foarte mare”, explica Ghebaru.

Spre deosebire de noi, bulgarii au facut pasi concreti in acest sens. „In momentul de fata, la Sofia sunt mai multe companii prezente decat la Bucuresti din punct de vedere al pietei. Insa ceea ce este foarte important, surprinzator si este un subiect dezbatut in aceasta perioada este faptul ca cel mai mare furnizor de tehnologie din aceasta industrie, Metaquotes, tocmai si-a lansat un mare centru operational in Bulgaria, atat din pdv al dezvoltarii IT, serviciilor oferite cat si operational. Consider ca este o oportunitate foarte mare pentru Romania. Avem resurse umane cu calificare ridicata, foarte bine primite, care vorbesc multe limbi straine, cu o infrastructura IT incredibila”, spune expertul.

Claudiu Ghebaru va promova oportunitatile investitionale din Romania, in calitate de speaker, in cadrul IFX Expo International, a doua cea mai mare conferinta din lume privind industria de profil, eveniment care se va desfasura intre 23 si 25 mai, in Limassol.

 „In momentul de fata, Romania practic nu prea face parte din piata financiara, din piata FX. Statisticile arata ca, din randul companiilor reglementate din industrie la cele mai mari doua autoritati de reglementare din Europa, din Cipru si din Londra, in Cipru sunt reglementate peste 220 de companii, iar in Marea Britanie sunt peste 1000. Dintre acestea, in momentul de fata in Romania sunt prezente maxim patru sau cinci, ceea ce reprezinta mai putin de 1%. La conferinta voi prezenta care sunt costurile de viata in Romania, nivelul salariilor, cel al taxelor, potentialul pietei in general, resursele umane in principal. Constructia unui centru operational in Romania reprezinta un demers pe care il avem in vedere. Sunt foarte sigur ca publicul de acolo, executivi de top si decision maker din Marea Britanie, din Cipru, vor fi interesati de oportunitatile Romaniei”, spune acesta.

“Strainii au foarte putine informatii despre Romania”

Marii jucatori din pietele financiare globale nu au acces la informatiile despre tara noastra, fapt care ne dezavantajeaza in actualul context.

„ In momentul in care companiile vad Romania doar pe harta, dar  nu au acces la informatiile despre tara noastra, de la cele privind forta de munca, nivelul salarial, potentialul pietei, segmentarea acesteia, acestea prefera sa ocoleasca Romania, cum de altfel s-a intamplat in multe domenii.”, spune expertul.

„ Din fericire, in domenii precum auto si IT, in ultimii ani ne-am dezvoltat foarte mult. Companii precum Oracle, IBM, Microsoft au centre uriase in Romania, Dacia si Ford au fabrici importante, iar in zona Sibiului au aparut foarte multi producatori de piese, de agregate, de subansamble, pentru BMW, Mercedes, Audi etc. Cred ca, in momentil de fata, exista niste provocari, niste oportunitati uriase de a face acest lucru si in Romania, in segmentul pietei financiare a derivatelor”, a mai spus acesta.

,,Romanii au prea putina educatie financiara”

Una dintre marile probleme ale romanilor este, potrivit lui Claudiu Ghebaru, educatia financiara precara a romanilor.

„ In Japonia, din populatia matura a acestei tari, cu drept de tranzactionare, una din trei tranzactioneaza ceva. Fie ca vorbim de actiuni, bonduri guvernamentale, derivate sau contracte futures. In Romania, raportul este cam de 1 la 150. Asta pentru ca  multi dintre romani nu au acces la resurse financiare, dar mai ales educationale”, afirma acesta.

Listarea la bursa a companiei RCS&RDS a aratat ca exista un potential ridicat investitional in segmenul de tranzactionare, spune expertul. Este o dovada ca romanii incep sa inteleaga ca banii trebuie sa produca si pe alte cai decat prin clasicele servicii bancare sau investitii imobiliare.

„Trebuie facuta, din start, o delimitare clara intre investitiile facute pe termen lung, cum sunt cele de la Bursa de Valori Bucuresti, pe piata spot, si cele speculative. In sectorul la care ma refer, fiecare client, in functie de apetitul de risc pe care il are, de fondurile pe care le detine, poate investi si tranzactiona in toate marile piete financiare ale lumii. Bursele din New York, Londra, Berlin, Madrid, Milano, Japonia, Australia sunt doar cele mai mari dintre ele. Iar instrumentele la care acestia au acces sunt practic nelimitate. Incepand de aur si petrol, continuand cu actiuni si monede virtuale-bitcoin-, acestia pot tranzactiona practic orice. Pentru ca traderul final sa aiba acces la aceste instrumente, trebuie sa-si evalueze capacitatea investitionala, sa inteleaga ca exista foarte multe posibilitati de a face ceva cu banii pe care ii au inafara de a-i tine la banca. Ideea este ca nu este informat. Incercand sa dezvoltam piata din Romania, primul beneficiu va fi pentru romani va fi ca ei vor avea acces la foarte multe resurse educationale. Se poate face o comparatie cu modelul Colgate din anii ‘90. Cand au venit in Romania, datele statistice aratau ca romanii isi schimbau periutele o data la doi ani de zile. Si, printr-o educatie constanta de ani de zile, s-a ajuns la normalitate, la o schimbare a periutelor intre una si trei luni. In momentul de fata, un alt exemplu se intampla pe IT. Avem foarte multi jucatori care au ridicat piata, s-a intamplat pe auto – avem foarte multi jucatori in zona Ardealului, unde exista foarte multe locuri de munca. Prin prisma companiilor care activeaza in piata derivatelor, Romania practic nu este pe harta. Dintre cele patru-cinci companii listate public, doar una singura are prezenta fizica in tara noastra, XTB, restul desfasurandu-si operatiunile din alte juristictii fiscale”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Claudiu Ghebaru, Romania ar avea numai de castigat de pe urma atragerii de investitori in sectorul financiar.

„ Cel mai mare beneficiu care poate veni din stabilirea unor astfel business-uri in Romania este dat de faptul ca se pot crea multe locuri de munca bine platite, intr-o industrie foarte dinamica, extrem de competitiva, cu o valoare adaugata foarte mare. Daca, de exemplu, avem o valoare adaugata foarte mica in sectorul textilelor, unde suntem cunoscuti pentru acest lucru, in industria serviciilor cu valoare adaugata mare suntem inca la inceput. Exista pasi in sectorul IT, in segmentul de suport pentru marile companii. Aducand companii care sa-si produca si sa-si vanda produsele si serviciile din Romania, vor exista avantaje pe orizontala in economie, pe intreg lantul economic. Strainii nu stiu foarte multe lucuri despre forta de munca, despre calitatea factorului uman, despre pozitionarea strategica a tarii, despre infrastructura IT, etc. Va dau un exemplu. Seicul din Dubai afirma la o conferinta, acum 6 luni, ca tara sa se afla la opt ore cu avionul de 75% din populatia lumii. Romania este la o distanta de 2 ore si 30 de minute fata de toata populatia Europei”, a declarat acesta.

Potrivit acestuia, rolul statului este doar de a asigura cadrul general si de a promova sectorul, la fel cum s-a intamplat si cu IT-ul.

„ Autoritatea pentru Supraveghere Financiara face, in prezent, toate demersurile necesare pentru a asigura clientilor un mediu de tranzactionare foarte curat, transparent. Legat de implicarea statului, cred ca autoritatile nu se pot implica, in prezent, foarte mult, pentru ca nu vorbim de companii cu cifre de afaceri foarte mari, de beneficii de sute de milioane de euro. Vorbim insa de perceptie. Atunci cand o tara este perceputa la nivel international foarte bine, cum este sectorul IT in prezent, atunci cu siguranta vor aparea si beneficiile in alte sectoare conexe. Romania este un hub IT foarte bun. De ce sa nu fim si un hub financiar foarte bun? Este foarte important sa aducem companii stabile, care au venituri mari, care au o forta de munca bine platita si, cand va fi o presiune crescuta pe costuri, cand vor apararea presiuni de reglementare in principalele huburi, cum sunt Limasol si Londra, de ce sa nu incercam sa avem un avantaj competitiv. Beneficiile sunt pe toate partile, pentru autoritati din p.d.v. al impozitarii, pentru companii din punct de vedere al resursei calificare, pentru piata in sine. Cipru este, in prezent, de patru ori mai scump la nivel de costuri, de Londra nici nu mai vorbim. Sa nu uitam principalul avantaj- accesul populatiei la informatia financiara- va fi incomparabil mai mare”, a mai spus acesta.

Sursa text: keysfin