Averea Monicai Ridzi, mentinuta sub sechestru de ICCJ

Apartamentul din Petrosani si un teren intravilan ale Monicai Iacob Ridzi, precum si jumatate dintr-o casa pe care o detine in coparticipatie, au fost mentinute sub sechestru de judecatorii ICCJ care l-au condamnat, luni, pe fostul ministru la cinci ani de inchisoare cu executare.

Judecatorii ICCJ au stabilit, luni, pedepse la inchisoare, cu executare si suspendare, in dosarul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului.

Totodata, instanta a admis actiunea civila si i-a obligat pe toti cei 12 inculpati – Ridzi, fosta ei consiliera, Ioana Elena Varsta, Paul Diaconu, Marius Mihail Marcuta, Florin Catalin Mircea, Octavian Petru Dragomir, Claudia Radu, Dan Petre Toia, Daniela Elena Popa – angajati in minister la vremea aceea, si George Udengiu, Bogdan Iacobescu si Marius Negrea, asociati si administratori ai unor firme, la plata sumei de 2.736.933,28 de lei drept despagubiri civile Ministerului Tineretului si Sportului (MTS).

Udegiu, Iacobescu si Negrea sunt obligati la plata in solidar cu partile responsabile civilmente – societatile Brandvision Media si Compania de publicitate Brandvision (succesoare in drepturi ale societatilor Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark, in care cei trei erau administratori si asociati).

Instanta a dispus totodata anularea inscrisurilor false, respectiv a unor note de fundamentare, trei caiete de sarcini in exemplare originale, invitatiile de participare, ofertele emise de societatea Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark (propuneri tehnice si propuneri financiare), Ordinul ministrului Tineretului si Sportului nr. 477 datat 10 aprilie 2009 exemplar original, procesul verbal al sedintei de deschidere a ofertelor, raportul procedurii interne – selectie de oferte privind atribuirea contractului de achizitie publica pentru “servicii de recreere, culturale si sportive”, procesele verbale de receptie vizand contractul, facturile fiscale, dar si a altor acte ocazionate de contractele dintre minister si firmele vizate.

Totodata, instanta a mentinut masurile asiguratorii dispuse in 21 iulie 2009 de DNA prin care s-a instituit sechestrul asigurator asupra urmatoarelor sume de bani totalizand 1.151.204,15 de lei descoperite in conturile societatii Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark – in prezent – Brandvision Media si Compania de Publicitate Brandvision, si provenite din cele incasate de la MTS in baza contractelor 13, 14 si 15, 568.44 de lei, 143.520,23 de lei, 900.000 de lei, gasite in conturie societatii Art Consulting, 76.919,04 de lei si 30.194,44 de lei gasiti in conturile bancare ale societatii Compania de Publicitate Mark.

Judecatorii au mentinut si masurile asiguratorii din 14 decembrie 2010 ale DNA asupra bunurilor din proprietatea Monicai Iacob-Ridzi, respectiv asupra unui apartament din Petrosani, cu valoare de impozitare de 140.681,17 de lei, a unei jumatati din casa detinuta in coproprietate de Monica Iacob Ridzi in comuna Scarisoara, judetul Olt, respectiv o constructie cu valoare de impozitare de 126.000 de lei, si a unui teren intravilan in suprafata de 3.005 mp cu valoare de impozitare 136 de lei.

In cazul Elenei Ioana Varsta judecatorii au mentinut sub sechestru sumele de 775,97 de lei, 2502,20 de euro si 293,26 de dolari, aflati in contul curent al acesteia

Toti inculpatii au fost obligati de ICCJ la plata a cate 25.311 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate in procesul penal, si cate 12.000 de lei reprezentand cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cauzei pe fond.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata, luni, de ICCJ, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, decizia nefiind definitiva.

Completul de judecata, format din presedintele Iulian Dragomir si judecatorii Rodica Cosma si Francisca Vasile, a mai dispus, in cazul Monicai Iacob Ridzi, si interzicerea unor drepturi timp de trei ani.

Aceeasi pedeapsa – respectiv cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani de interzicere a unor drepturi – a fost dispusa, tot pentru abuz in serviciu, pentru Ioana Varsta, fostul consilier al Monicai Ridzi.

Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS in perioada martie – septembrie 2009, a primit doi ani si jumatate de inchisoare cu executare, plus doi ani de interzicere a unor drepturi.

Prin aceeasi decizie, Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Marcuta are un termen de incercare de sase ani.
De asemenea, inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi.

Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa avand un termen de incercare de sase ani.

Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), a fost condamnata, cu suspendare, la doi ani si jumatate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, avand un termen de incercare de patru ani si jumatate.

in cazul lui Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanta a stabilit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani.

Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit un an de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat, tot cu suspendare, la trei ani de inchisoare si doi de interzicere a unor drepturi, termenul de incercare fiind de sase ani. Aceeasi pedeapsa au primit-o George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si celelalte 11 persoane au fost trimise in judecata in acest dosar in 3 mai 2011.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locuri din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.