AVERTISMENT de la sindicalistii RADET: Bucurestenii ar putea ramane FARA CALDURA

Repartitoarele, reclamate la Comisia Europeana si la Avocatul Poporului

Sindicalistii RADET avertizeaza ca bucurestenii ar putea ramane FARA CALDURA in cazul in care Primaria Capitalei nu va plati subventia pentru gigacalorie, iar ELCEN, la care regia are datorii de peste trei miliarde de lei, va pune poprire de suta la suta pe conturile acesteia.

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, IOANA STOICA, a declarat, marti, ca bucurestenii ar putea ramane FARA CALDURA, treptat, incepand cu 1 decembrie, urmand ca de la 1 ianuarie sa fie inchisa intreaga retea de termoficare a orasului.

IOANA STOICA a explicat ca, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea sa remedieze avariile si ca urmare, pentru a evita pierderile, va “izola zona”, adica va inchide apa calda. “Instalatiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent. Ca urmare, de la 1 decembrie, va ramane FARA CALDURA o parte a Bucurestiului, pentru ca de la 1 ianurie, din cauza numarului mare de defectiuni, caldura va fi, practic, oprita in tot orasul”, a spus liderul de sindicat.

Tot Stoica a explicat ca s-ar putea ajunge in aceasta situatie atat din cauza unor datorii pe care Primaria Capitalei le are catre RADET, cat si din cauza celor foarte mari pe care RADET le-a are de platit la ELCEN, furnizorul sau de energie termica.

Astfel, primaria are de platit RADET subventia acordata pentru populatie aferenta lunilor februarie-octombrie, in valoare de peste 226 de milioane de lei, dar si datorii mai vechi, care se ridica la aproximativ un miliard de lei, in timp ce regia, la randul sau, trebuie sa vireze in conturile ELCEN o datorie de peste trei miliarde de lei.

Citeste si: MIRCEA RAICU: Bucurestenii vor avea APA CALDA si CALDURA doar pe perioada CAMPANIEI ELECTORALE

In contul acestei datorii, ELCEN a pus, la un moment dat, poprire de suta la suta pe conturile RADET, dupa care a acceptat, temorar, sa reduca poprirea la jumatate, urmand ca, de la 1 decembrie, aceasta sa revina din nou la suta la suta. “Daca Primaria nu va achita datoria si daca Elcen nu va mentine poprirea de 50 la suta, atunci caldura in Bucuresti va fi inchisa si va ramane inchisa pana vor exista bani”, a mai spus IOANA STOICA.

Primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, a declarat, in 14 octombrie, ca RADET trebuie sa se transforme in societate comerciala pana la sfarsitul anului, urmand ca fuziunea regiei cu ELCEN sa se faca “undeva spre martie 2015”.

“Trebuie sa se transforme, pana la sfarsitul anului, si RADET in societate comerciala si apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul, dupa sedinta CGMB in care a fost aprobata solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din 27 martie 2013.

In ceea ce priveste asigurarea caldurii si apei calde pentru locuitorii Capitalei, edilul a spus, tot atunci, ca asa cum municipalitatea a avut bani “pusi deoparte” pentru plata la zi a consumului bucurestenilor, si pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Citeste si: SORIN OPRESCU, despre preluarea ELCEN: Nu ne casatorim cu o FATA MARE

Oprescu sustine ca fuziunea RADET – ELCEN va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

Datoriiile au fost motivul pentru care, in octombrie, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, ELCEN, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Sursa foto: cugetliber.ro