AVERTISMENT de la specialisti: CURATENIA DE PASTE va poate BAGA IN SPITAL

Zeci de persoane ajung in fiecare an in SPITAL, in urma actiunilor de anvergura pe care le fac pentru CURATENIA DE PASTE, potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, cele mai multe persoane care vin la SPITAL in astfel de imprejurari au intoxicatii acute exogene pe cale inhalatorie cu vaporii substantelor utilizate, cel mai frecvent fiind vorba despre clor, diluant sau detartrant. “Pacientele care au avut de suferit de pe urma curateniei de Paste au varste intre 18 si 80 de ani si au prezentat dispnee, tuse, cefalee, vertij, greturi, varsaturi si au necesitat, in majoritatea cazurilor, atat suport respirator si tratament simptomatic, cat si explorari imagistice si de laborator. Starea clinica a pacientelor se amelioreaza in cazul aplicarii rapide a unui tratament adecvat, insa exista si cazuri severe, ce necesita masuri complexe de resuscitare respiratorie si volemica, intubatie orotraheala si ventilatie mecanica, in special in cazul celor care au dormit in camera in care a fost raspandita substanta toxica”, a declarat Ciuhodaru.

Citeste si: IRES: Peste 80 la suta dintre romani vor sta ACASA de PASTE

Doctorul a mai aratat ca exista si cazuri de intoxicatii accidentale prin ingestia toxicului cauzate de confuzia de sticle, pe fondul neatentiei sau al consumului de alcool. “Pacientele pot avea dureri si dificultati cand inghit, salivatie abundenta, limba depapilata, mergand, in cazuri severe, la tulburari de fonatie si de deglutie (imposibila chiar si pentru lichide), dureri retrosternale si epigastrice, greturi, varsaturi, hemoragie digestiva si risc de perforatie digestiva. Prognosticul depinde de tipul si cantitatea de toxic ingerata, dar este extrem de rezervat din cauza riscului de hemoragie digestiva cataclismica, infectie sau perforatie, precum si a instalarii stenozei esofagiene postcaustice ce determina imposibilitatea alimentatiei”, a explicat medicul, care a mai atras atentia asupra faptului ca, in cazul intoxicatiei prin ingestie cu substante corozive, nu se administreaza lapte si nici nu se provoaca voma, pentru ca astfel se agraveaza leziunile deja existente.

Citeste si: NOUA SPITALE asigura ASISTENTA MEDICALA de urgenta in perioada sarbatorilor de PASTI in Bucuresti

Doctorul recomanda ca toxicele casnice sa fie depozitate in spatii speciale la care accesul sa fie limitat. In cazul in care le utilizati in spatii inchise, asigurati ventilatia si purtati manusi si masca de protectie.

Ciuhodaru a avertizat si in ceea ce priveste vopseaua de oua. “Vopseaua de oua cumparata de la coltul strazii va poate genera probleme de sanatate. Chiar daca sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele facute artizanal pot avea efecte nocive din cauza plumbului si oxizilor de metale: cupru, aluminiu si staniu. Vopselele textile sau cele tipografice patrund prin porii oului si pot contamina albusul sau galbenusul, existand riscul declansarii unor toxiinfectii alimentare”, a spus Ciuhodaru, potrivit www.ziarulring.ro.

Sursa foto: gandul.info