Avertizarea hidrologica emisa de INHGA este valabila pana diseara, la ora 18.00

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o atentionare hidrologica, valabila pana joi seara, pentru bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somesul Mare, Lapus, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Desnatui, Jiu, Olt, Arges, Vedea, Ialomita, Suceava, Moldova, Bistrita, Putna.

Potrivit avertizarii, sunt posibile scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie. Atentionarea hidrologica este valabila pana joi seara, la ora 18.00.

Avand în vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, atentionarea hidrologica este valabila pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru (judetele Salaj, Satu Mare, Bihor), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si afluenti (judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti), afluentii Oltului superior din judetul Covasna, afluentii Oltului inferior din judetele Gorj, Valcea si Olt, pe raurile din bazinele hidrografice superioare si mijlocii ale: Vedei, Argesului, Dambovitei, Ialomitei si Prahovei (judetele Olt, Teleorman, Arges, Dambovita si Prahova) si pe raurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistrita (judetul Suceava) si Putna (judetul Vrancea).

Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta si pe cursurile de apa necadastrate.

Datorita gradului de instabilitate accentuat, cu precipitatii sub forma de aversa si caracter torential, fenomenele se pot produce izolat si în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal si munte.

Totodata, INHGA a ridicat Codul Galben si Codul Portocaliu de pe celelalte rauri avertizate anterior.