AVION DISPARUT: Robotul submarin nu a descoperit nimic

Robotul submarin mobilizat pentru cautarea epavei avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines in largul Australiei s-a scufundat vineri pentru a cincea oara, dincolo de adancimea recomandata de fabricanti, dar nu a gasit nimic, potrivit Mediafax.

Bluefin-21, echipat cu un sonar, a coborat pana la 4.695 de metri, a declarat Marina americana, care participa la operatiunile de cautare a zborului MH370 disparut la 8 martie cu 239 de pasageri la bord.

“Scufundarea la astfel de adancimi prezinta riscuri pentru echipament si operatiunile sunt supravegheate indeaproape”, a adaugat aceasta.

Citeste si: Zborul MH370: ROBOTUL intra din nou in actiune pe fundul Oceanului Indian

Datele colectate in timpul acestei scufundari nu au aratat nimic anormal pe fundul Oceanului Indian pe care il exploreaza, la circa 2.000 de kilometri nord-vest de Perth, oras situat pe coasta de vest a Australiei, a anuntat Centrul comun de coordonare a agentiilor (JACC), care se ocupa de organizarea cautarilor zborului MH370.

Precedentele scufundari nu au detectat nici ele nimic deosebit, ia JACC a decis sa trimita Bluefin-21 dincolo de 4.500 de metri adancime pentru care este programat in mod normal.

Citeste si: Misterul zborului 370! Discovery Channel investigheaza disparitia aeronavei Malaysia Airlines

Phoenix International, fabricantul Bluefin-21, care are forma unei torpile lungi de aproape cinci metri, le-a spus ca robotul poate merge dincolo de 4.500 de metri, cu un risc “acceptabil”, potrivit JACC.

Premierul australian Tony Abbott a anuntat saptamana trecuta ca Bluefin-21 nu va fi mobilizat decat timp de o saptamana. Dar daca dispozitivul nu aduce nimic concret, cautarile nu vor fi totusi abandonate, a precizat el.

Robotul analizeaza o zona de cautare restransa, delimitata gratie captarii unor semnale compatibile cu cele emise de bateriile unei cutii negre.

Aceste semnale au fost captate in urma cu mai multe zile, de sateliti si vapoarele implicate in operatiunile de cautare, inainte de expirarea probabila a bateriilor care emit din cutiile negre.

Robotul a parcurs pentru moment 110 kilometri patrati, a precizat JACC.

Sursa foto: businessinsider.com