Avion disparut: US Navy a trimis un vas pentru localizarea cutiilor negre

Marina militara americana a anuntat luni ca a trimis un sistem de localizare a cutiilor negre in zona unde se concentreaza cautarile privind eventualele resturi ale zborului MH370 al companiei Malaysia Airlines, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

Este vorba despre o “masura de precautie”, a mentionat intr-un e-mail comandantul William Marks, purtator de cuvânt al Flotei a VII-a americane.

“Daca este confirmat un câmp cu resturi ale avionului, sistemul tractat TPL-25 (Towed Pinger Locator System) va reprezenta un atu suplimentar pentru a incerca localizarea cutiilor negre” ale avionului Boeing 777 dat disparut pe 8 martie cu 239 de persoane la bord, a adaugat el.

Potrivit ofiterului, TPL-25 este capabil sa repereze aceste cutii negre de o importanta capitala de la 6.000 de metri deasupra fundului marii, captând semnalul lor acustic.

Citeste si: Norvegianul Jens Stoltenberg ar putea fi viitorul secretar general al NATO

Un avion de pasageri are in mod regulamentar doua cutii negre numite DFDR (Digital flight Data Recorder) și CVR (Cockpit Voice Recorder).

DFDR inregistreaza secunda cu secunda toti parametrii pe o durata de zbor de 25 de ore (viteza, altitudine, traiectorie etc).

CVR conserva toate conversatiile, dar și sunetele și anunturile care se aud in cabina pilotilor. O analiza acustica aprofundata permite sa se cunoasca regimul motoarelor.

Zborul MH370 și-a parasit traiectoria la jumatatea drumului, intre Malaezia și Vietnam, la o ora dupa ce a decolat de la Kuala Lumpur cu destinatia Beijing, și s-a indreptat spre vest. Sistemele de comunicatii au fost dezactivate ‘in mod deliberat’, dupa cum au afirmat autoritatile malaeziene. Avionul a zburat aproximativ opt ore inainte sa termine rezervele de carburant.

Cautarile se desfașoara din nordul Thailandei pâna in Asia Centrala, inclusiv o regiune din China, pentru coridorul nordic, iar pentru cel sudic din Indonezia pâna in sudul Oceanului Indian.

Sursa foto: washington post