AVION DISPARUT: Zborul avionului Malaysia Airlines ar fi fost deturnat. Sistemul GPS a fost stricat de cineva de la bord

Avionul Boieng 777 al companiei Malaysia Airlines, disparut de o saptamana, ar putea sa fi fost deturnat catre Oceanul Indian. Potrivit premierului de la Kuala Lumpur, sistemul GPS a fost stricat de cineva de la bordul navei.

Doar “un pilot experimentat, competent si in activitate” ar putea sa faca asa ceva, a declarat, sambata, pentru AFP un oficial militar malaysian care participa la operatiunile de cautare efectuate intr-o zona imensa cuprinsa intre Marea Chinei de Est si Oceanul Indian.

La randul sau, premierul Najib Razak crede ca miscarile zborului MH370 au fost provocate printr-o “actiune deliberata”, insa oficialul nu a confirmat o deturnare, mai spune AFP.

Sistemele de transmisie de date ale avionului de tip Boeing 777 “au fost dezactivate”, a adaugat el, dar contacte prin satelit au fost relevate timp de aproximativ sase ore dupa disparitia avionului de pe ecranele radarelor civile. Avionul se afla in acel moment la jumatatea drumului, intre coastele Malaysiei si Vietnamului, dupa o ora de la decolarea de la Kuala Lumpur.

Citeste si: AVION DISPARUT. AVIONUL MALAYSIA AIRLINES AR FI ZBURAT INCA 4 ORE DUPA ULTIMUL CONTACT

Totodata, oficialul malaysian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a precizat ca ipoteza deturnarii se bazeaza pe date inregistrate de un radar militar si care nu au fost publicate.

Radarul a continuat sa detecteze un aparat de zbor timp de mai multe ore, dupa ce zborul MH370 a disparut din ecranele radarelor civile, a spus el.

Avionul s-a indreptat catre Oceanul Indian, in sens opus rutei care ar fi trebuit sa o urmeze pentru a ajunge de la Kuala Lumpur la Beijing.

“Se pare ca (aceasta persoana) stia foarte bine cum sa evite radarele civile. Se pare ca le-a studiat foarte indeaproape”, a adaugat oficialul militar.

Circumstantele disparitiei avionului companiei Malaysia Airlines, care avea 239 de persoane la bord, raman invaluite in mister.

Boeing 777 este unul dintre cele mai sigure avioane de pasageri din lume.

Sursa foto: bzi.ro