AVION DOBORAT UCRAINA: Malaysia Airlines foloseste spatiul aerian al Siriei

Compania MALAYSIA AIRLINES a folosit duminica SPATIUL AERIAN AL SIRIEI pentru un zbor catre Londra, in ciuda razboiului din aceasta tara, relateaza agentia Reuters dupa consultarea rutei acestui zbor observate pe site-ul Flightradar24.

Pe respectivul portal se pot urmari in timp real traseele tuturor avioanelor civile oriunde in lume. Acest site a postat luni pe contul sau de Twitter o harta ce arata ruta urmata duminica de cursa MH4 Kuala Lumpur-Londra. Anterior, vineri si sambata, acelasi zbor a folosit un culoar aerian diferit, prin estul Turciei.

Citeste si: AVION DOBORAT UCRAINA: Operatiunile de cautare a trupurilor pasagerilor au fost FINALIZATE

Sute se zboruri sunt rerutate zilnic dupa inchiderea spatiului aerian din zona de conflict a estului Ucrainei, unde joi s-a prabusit un Boeing 777 apartinand aceleiasi companii, avionul fiind cel mai probabil doborat de o racheta sol-aer.

Se pare ca survolarea Siriei a fost rezultatul dificultatii de a gasi un alt culoar aerian pe rutele congestionate dintre Europa si Asia.

Citeste si: AVION DOBORAT UCRAINA: Parchetul olandez a deschis o ANCHETA PRELIMINARA 

Autoritatea aeronautica americana U.S. Federal Aviation Administration, ale carei norme sunt printre cele mai stricte pe plan mondial, “recomanda insistent” operatorilor aerieni sa evite survolarea spatiului aerian sirian, conform unei note postate in luna mai 2013 pe site-ul sau.

In ciuda unor asemenea recomandari, survolarea zonelor de conflict, precum Siria sau Afganistan, nu este un fapt neobisnuit pentru companiile aeriene.