AVION DOBORAT UCRAINA: Rusia da cartile pe FATA – iata vinovatii pentru doborarea avionului!

O grupare antiracheta a Fortelor Armate ale Ucrainei a fost desfasurata in ziua prabusirii avionului malaezian in apropiere de Donetk, grupare formata din trei-patru divizii de SISTEME DE RACHETE BUK-M1, a anuntat luni, in cadrul unui briefing, seful Departamentului operativ principal al Statului Major al Armatei Ruse, general locotenentul Andrei Kartapolov, scrie Agerpres, care citeaza ITAR-TASS si Interfax.

“Aceste sisteme sunt capabile sa anihileze tinte la o departate de pana la 35 de kilometri si la o altitudine de pana la 22.000 de metri”, a declarat Kartapolov, precizand ca “Rusia detine filmari din spatiu cu pozitii ale sistemelor de aparare antiracheta ucrainene in zona unde s-a prabusit Boeingul malaezian” .

Citeste si: AVION DOBORAT UCRAINA: Un numar de 282 CADAVRE au fost transportate in estul tarii si vor fi predate Olandei

De asemenea, potrivit generalului rus care citeaza datele de control ale Ministerului Apararii al Rusiei, avionul Boeing 777 al companiei aviatice Malaysia Airlines a deviat, dupa ce a survolat Donetkul, cu 14 kilometri de la traseul obisnuit. Dupa cum a precizat Kartapolov, cauza devierii de la curs va putea fi stabilita doar dupa descifrarea cutiilor negre ale avionului.

Citeste si: AVION DOBORAT UCRAINA: Parchetul olandez a deschis o ANCHETA PRELIMINARA

Din informatiile Ministerului Apararii al Rusiei rezulta ca din momentul in care avionul Boeing 777 a inceput sa piarda altitudine si pana in momentul disparitiei acestuia de pe ecrane au trecut trei minute.

Kartopolov a mai declarat ca un avion de vanatoare apartinand armatei ucrainene s-a aflat angajat in zbor in apropierea aeronavei Malaysia Airlines MH17, cu cateva minute inainte de doborarea acestuia.

Inaltul ofiter rus a infirmat declaratiile oficialilor militari ucraineni, care au afirmat ca niciun avion militar apartinand fortelor ucrainene nu se afla in zbor in zona in care a fost doborata aeronava de pasageri MH17. El a declarat ca Centrul de monitorizare a zborurilor de la Rostov are dovada zborului unui avion militar ucrainean – de tip SU-25 – la o distanta de 3-5 kilometri fata de aeronava doborata.

Militarul rus a mai declarat ca avioanele de tip SU-25 sunt echipate cu rachete aer-aer R60, care pot dobori tinte aflate la maximum 12 km.

In discursul sau, general-locotenent Andrei Kartopolov a respins acuzatiile oficialilor americani, care afirma ca detin probe care dovedesc faptul ca aeronava MH17 a fost doborata cu rachete sol-aer de catre rebelii separatişti ruşi din regiunea Donetk, invitandu-i sa faca publice imaginile luate din spatiucare ar dovedi aceasta fapta. El a declarat ca un satelit american era prezent deasupra teritorului ucrainean in momentul prabuşirii aeronavei şi ca publicarea acestor imagini ar fi de folos in cursul anchetei care cauta sa descopere cauzele tragediei aviatice.

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a replicat ca afirmatiile Ministerului Apararii al Federatiei Ruse, conform carora un avion ucrainean ar fi zburat in apropiere de cel malaezian, fiind implicat in prabusirea acestuia, nu corespund realitatii.

“Nu este adevarat. Suntem deschisi oricaror verificari. Atunci cand Ministerul rus (al Apararii) face o asemenea declaratie, el trebuie sa ofere dovezi. Cerul deasupra Ucrainei este monitorizat de numerosi sateliti si sisteme de aparare antiaeriana. Toti stiu ca in momentul tragediei toate avioanele ucrainene erau la sol, la sute de kilometri (de locul prabusirii avionului malaezian Boeing)”, a declarat Porosenko pentru postul american de televiziune CNN.

Potrivit liderului ucrainean, “in loc sa faca o asemenea afirmatie iresponsabila, ei (partea rusa) au posibilitatea de a-si trimite reprezentantul si de a oferi Comisiei (internationale de ancheta) toate dovezile necesare”.

Sursa foto: jurnalul.ro