AVION DOBORAT UCRAINA: Un numar de 282 CADAVRE au fost transportate in estul tarii si vor fi predate Olandei

CADAVRELE a 282 dintre cele 298 de victime ale prabusirii avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei au fost recuperate, dar trenul in care au fost depuse va pleca din regiune doar insotit de experti internationali, a declarat, luni, liderul separatistilor prorusi care controleaza zona catastrofei, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

CADAVRELE victimelor prabusirii avionului malaysian in estul Ucrainei vor fi predate Olandei, anunta premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak.

Trenul care transporta corpurile victimelor prabusirii avionului malaysian a parasit déjà gara Torez, din regiunea Donetk, anunta martori citati de AFP.

Trenul urmeaza sa ajunga in orasul Harkov, aflat sub controlul Kievului, unde corpurile vor fi examinate si identificate, dupa care ar urma sa fie trimise in Olanda.

CADAVRELE a 282 dintre cele 298 de victime ale prabusirii avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei au fost recuperate. Separatistii au anuntat ca trenul frigorific care transporta CADAVRELE va pleca din regiune doar insotit de experti internationali.

Anchetatori olandezi au examinat CADAVRE ale victimelor zborului MH17 in gara de la Torez

O echipa de anchetatori olandezi a examinat luni CADAVRE ale victimelor zborului MH17 depuse la bordul unui tren, la Torez, in Ucraina, in apropiere de locul catastrofei, intr-o zona aflata sub controlul rebelilor, a constatat un jurnalist AFP.

Cu fata acoperita de masti, insotiti de reprezentanti OSCE, anchetatorii respectivi au deschis cele cinci vagoane, care ar fi fost refrigerate, dar care se pare ca, de fapt, nu erau. Unii erau vizibil afectati de mirosul puternic de CADAVRE aflate in descompunere, inclusiv membri ai “escortei” de rebeli.

“Stocarea corpurilor este de buna calitate”, a declarat Peter Van Vilet, un expert medico-legal olandez, insarcinat cu coordonarea misiunii din estul Ucrainei, in mijlocul a aproximativ 50 de persoane inarmate, in fata sediului garii de la Torez.

Delegatia a anuntat ulterior ca va merge la locul prabusirii.

In Olanda, premierul Mark Rutte a declarat ca obiectivul tarii sale este ca trenurile sa plece catre teritoriul controlat de catre Ucraina, de preferinta catre importantul oras vecin Harkov.

Citeste si: AVION DOBORAT UCRAINA: Operatiunile de cautare a trupurilor pasagerilor au fost FINALIZATE

“Separatistii au spus ca este necesar ca observatori internationali sa fie prezenti la plecarea trenului. Expertii olandezi sunt observatori internationali, ei pot sa indeplineasca acest rol”, a adaugat el.

Ucraina este pregatita sa incredinteze Olandei coordonarea anchetei internationale cu privire la prabusirea avionului malaysian, probabil doborât de o racheta. Ea este “tara care a suferit cel mai mult”, a declarat premierul ucrainean Arseni Iateniuk luni, la Kiev.

“In vagoanele frigorifice se afla 282 de CADAVRE. Din pacate, 16 victime nu au fost descoperite”, a declarat Aleksandr Borodai, “premierul” din autoproclamata Republica Populara Donetk.

Separatistii prorusi au anuntat, anterior, ca au recuperat 247 de CADAVRE, iar acestea au fost transportate intr-un tren cu vagoane frigorifice la Torez, intr-o zona aflata sub controlul rebelilor din estul Ucrainei.

CADAVRELE victimelor au fost depuse de duminica in vagoanele frigorifice ale unui tren aflat la aproximativ 15 kilometri de locul catastrofei, insa “premierul” Borodai a exclus sa permita plecarea acestuia daca nu va fi insotit de reprezentanti internatioali. “Vom plasa trenul sub control international, nu avem incredere in partea adversa”, a declarat el, facând referire la Guvernul ucrainean, care a lansat o “operatiune antiterorista” impotriva fortelor separatiste din estul tarii.

Citeste si: AVION DOBORAT UCRAINA: Rudele victimelor vor primi pentru inceput 5.000 de dolari

“Daca acest tren trebuie sa paraseasca teritoriul nostru, aceasta se va intâmpla doar dupa ce vom transfera responsabilitatea expertilor internationali”, a mai adaugat Aleksandr Borodai. El a insistat ca expertii internationali trebuie sa insoteasca trenul pâna la destinatie.

Premierul Malaysian, Mohd Najib Tun Razak, a precizat ca cele doua cutii negre ale Cursei MH17 urmeaza sa fie trimise in Malaysia.

Mohd Najib Tun Razak a declarat ca a primit aceste asigurari din partea conducerii autoproclamatei “Republici populare Donetk”, o zona proclamata de catre insurgentii prorusi din estul Ucrainei.

“Am primit asigurari ca anchetatorii internationali vor avea acces securizat in zona prabusirii avionului”, a precizat liderul de la Kuala Lumpur.

“Malaysia a lucrat in culise pentru stabilirea contactelor cu cei care detin controlul in zona prabusirii Cursei MH17. Dupa stabilirea contactelor, am ajuns la bazele unui acord”, a adaugat Najib Razak, precizând ca a discutat cu Aleksandr Borodai, “premierul” autoproclamatei “Republici populare Donetk”.

Intre timp, confruntari violente intre fortele separatiste si trupele ucrainene au loc in apropiere de zona in care s-a prabusit avionul Malaysia Airlines, cel mai probabil doborât de o racheta sol-aer lansata, potrivit Washintonului, de rebelii separatisti. De la prabusirea avionului, nu a fost decretata o incetare a focului in regiune.

Sursa foto: rt.com