AVION PRABUSIT MARAMURES: Anchetatorii au dezvaluit primele concluzii

Ancheta in cazul avionului ultrausor prabusit in Maramures a fost preluata de Parchetul Curtii de Apel Cluj si specialisti ai Centrului de Investigare pentru Securitatea Aviatiei Civile (CIAS), anchetatorii luand in calcul toate variantele – defectiune tehnica, eroare de pilotaj si conditii meteo.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Maramures, Dumitrita Rus, a declarat ca ancheta in cazul prabusirii avionului ultrausor la Copalnic Manastur, soldata cu decesul pilotului si ranirea grava a pasagerului, a fost preluata, duminica dimineata, de procurori de la Parchetul Curtii de Apel Cluj.

CITESTE SI: Un AVION ultrausor s-a PRABUSIT in Maramures. Pilotul a MURIT 

In paralel cu cercetarea procurorilor, specialistii Centrului de Investigare pentru Securitatea Aviatiei Civile (CIAS) au inceput o ancheta la locul prabusirii avionului. Potrivit investigatorului CIAS Eugen Suciu, epava avionului va fi ridicata de la locul prabusirii si transportata intr-un hangar la Bucuresti, unde “va fi analizata bucata cu bucata”.

“Cautam fiecare proba, o fotografiem, o filmam, facem o schita a accidentului, ca sa putem ridica epava. Ulterior, epava va fi transportata la un loc hotarat de CIAS, avem un hangar la dispozitie la Bucuresti. Din nefericire, aceasta aeronava nu are zborul inregistrat, asa ca va trebui sa presupunem ce s-a intamplat. Nu putem utiliza date obiective, trebuie sa ne bazam pe datele martorilor. Din nefericire, avem o victima decedata, pilotul, dar din fericire avem un martor ok, pasagerul, care ne va spune ce s-a intamplat”, a declarat, la locul accidentului, Eugen Suciu.

Suciu a precizat ca la ora actuala anchetatorii iau in calcul toate variantele, de la o defectiune tehnica, pana la eroare de pilotaj si conditii meteo si se va reconstitui ultima faza a zborului.

“Ancheta este una dificila, vom analiza toata epava, iar acest lucru poate dura un an, doi, cat e necesar. Avem obligativitatea ca, la fiecare an care trece, sa facem declaratii despre stadiul anchetei, dar nu ne putem grabi”, a spus investigatorul CIAS.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Baia-Mare, Vasile Pop, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca anchetatorii au ajuns, duminica dimineata, la spital, unde au stat de vorba cu pacientul internat la Terapie Intensiva.

“Starea pacientului este stabila, este constient si vorbeste, este internat la Terapie Intensiva si in aceasta dimineata (duminica – n.r.) a stat de vorba cu anchetatorii. Pacientul va mai ramane internat la Terapie Intensiva inca trei-patru zile, deoarece este un pacient cu o stare mai delicata, acum cativa ani a fost supus unui transplant renal”, a declarat Vasile Pop.

CITESTE SI: Supravietuitorii ACCIDENTULUI AVIATIC din APUSENI si salvatorii lor vor deveni CETATENI DE ONOARE ai comunei Horea 

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta din Baia-Mare a precizat ca pasagerul ranit in accidentul aviatic a suferit o fractura la coloana si o fractura de femur cu deplasare, iar in zilele urmatoare se va decide daca va fi supus sau nu unei interventii chirurgicale, insa “deocamdata nu se pune problema unui transfer intr-o alta unitate medicala”.

Un barbat a murit si altul a fost ranit, sambata seara, dupa ce avionul ultrausor in care se aflau s-a prabusit pe un camp din apropiere de localitatea Copalnic Manastur, judetul Maramures.

“La fata locului ne-am deplasat cu un echipaj de terapie intensiva mobila si un echipaj de urgenta de la SMURD Baia Mare. La locul prabusirii avionului am gasit pilotul in stop cardiorespirator, a fost resuscitat, insa pana la urma s-a constatat decesul. Barbatul care era pasager in avion a fost transportat la spitalul din Baia Mare, este constient, dar are multiple traumatisme. Dupa ce va fi examinat, medicii vor decide daca ramane in spitalul din Baia Mare sau va fi transferat in alta parte”, declara, sambata seara, Oana Alexa-Gonczi, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.

Ea preciza ca avionul ultrausor este particular si opera si pe un aerodrom particular aflat in apropierea locului unde s-a prabusit. Potrivit prefectului de Maramures, Anton Rohian, o echipa de procurori si politisti judiciaristi a inceput cercetarile la locul prabusirii avionului.

Conform sursei citate, in momentul prabusirii, avionul ultrausor, care apartine unui aeroclub din Targu Mures, se afla in procedura de aterizare. Prefectul spunea ca pilotul avionului, care a decedat in urma accidentului, era din Satu Mare si avea 63 de ani si efectua ore de instructaj cu barbatul ranit, in varsta de 43 de ani. “Pilotul de 63 de ani era, practic, proprietarul acestui avion. Avea toate aprobarile din punctul de vedere al acestui zbor”, spunea Anton Rohian.

Sursa foto: adevarul.ro