AVIZ POZITIV pentru a doua cerere de ARESTARE a lui DARIUS VACOV din partea Comisiei Juridice a Senatului

Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil, marti, a doua cerere a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind urmarirea penala a lui DARIUS VALCOV, precum si cererea privind retinerea si ARESTAREA PREVENTIVA a senatorului PSD.

Cererea referitoare la urmarirea penala a fost avizata cu noua voturi ”pentru”, iar cea privind retinerea si arestarea preventiva, cu sapte voturi “pentru” si doua abtineri.

DNA a inaintat Senatului o noua cerere de incuviintare a urmaririi penale, dar si a ARESTARII PREVENTIVE a fostului ministru de Finante DARIUS VALCOV. Acesta este acuzat de acte de comert incompatibile cu functia de senator si ministru. Mai exact, atunci cand era deja demnitar, s-ar fi ocupat de administrarea unei firme prin interpusi. Castigurile realizate le-a pastrat intr-un seif. Aici au fost gasite si trei lingouri de aur. Cererile procurorilor anticoruptie au in vedere faptul ca, in acest moment, exista indicii potrivit carora DARIUS VALCOV ”a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi”.

Citeste si: DARIUS VALCOV, AUDIAT la DNA

Incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul DARIUS VALCOV s-ar fi ocupat de o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi. Castigurile realizate in urma acestor activitati, sustin procurorii, au fost depozitate intr-un seif, lasat spre pastrare unei persoane apropiate. In seif s-ar afla 90.000 dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur (in total trei kilograme), un tablou cu rama aurie, inscriptionat ”Renoir”, un tablou inscriptionat ”Jean Cocteau” si o pictura pe lemn, inscriptionata ”Aurel Acasandrei”.

Pe 19 martie, procurorii DNA au mai cerut un aviz de la Senat pentru retinerea si ARESTAREA PREVENTIVA a fostului ministru, solicitare ce a primit girul senatorilor. Magistratii Curtii Supreme au decis, insa, cercetarea lui DARIUS VALCOV in arest la domiciliu, respingand, astfel, propunerea procurorilor de ARESTARE PREVENTIVA in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta. Atunci, DARIUS VALCOV era acuzat doar de trafic de influenta, dupa ce, in perioada in care era primar la Slatina, ar fi intervenit in atribuirea unui contract public catre un om de afaceri local, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate. Procurorii spuneau atunci ca fostul ministru al Finantelor in perioada 2010-2013 ar fi primit doua milioane de euro de la un om de afaceri pe care l-a ajutat sa castige o licitatie publica. Din afacere, lui Valcov ar fi trebuit sa-i revina 20 la suta din contractul public si pana la jumatatea anului 2012, acesta ar fi primit bani in numerar de la omul de afaceri, de fiecare data cand beneficiarul contractului, Compania de Apa Olt, facea plati in contul firmei.

Citeste si: A doua cerere de ARESTARE a lui DARIUS VALCOV, votata miercuri in plen. UPDATE

In referatul DNA se arata ca DARIUS VALCOV ar fi primit “comisionul“ in pungi de plastic, in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca s-au intalnit chiar si in cimitir cu acesta. Mai mult, procurorii au notat in dosar ca incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor dificultati financiare ale firmei, omul de afaceri nu a mai putut face platile, iar DARIUS VALCOV l-ar fi pus in legatura cu actualul primar al Slatinei, Minel-Florin Prina, care a hotarat ca diferenta de bani neonorata sa fie platita catre o firma, prin incheierea unor contracte fictive de servicii. Asta i-a adus lui Prina arestul la domiciliu.