Avocatii cer ca dosarul Rompetrol sa ajunga din nou la Curtea de Apel Bucuresti

Dosarul Rompetrol ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel Bucuresti, in apel, dupa ce avocatii celor din dosar au aratat ca, desi Sorin Rosca Stanescu este senator, iar cazul ar trebui judecat la ICCJ potrivit legii, se incalca alte normative judiciare ce ar determina judecarea la CAB, transmite Mediafax.

Instanta suprema a dezbatut, vineri, la un prim termen de judecata in dosarul Rompetrol – declinat acestei instante de catre Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Sorin Rosca Stanescu a ajuns senator -, o serie de exceptii privind judecarea cazului de catre inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Avocatii au aratat ca, potrivit legii penale in vigoare, desi instanta suprema judeca in fond dosare cu senatori, deputati si generali, in acest caz, din cauza ca solutionarea fond s-a facut la Tribunalul Bucuresti, apar conflicte judiciare in sensul ca, potrivit unui articol din Codul de procedura civila, ICCJ nu poate judeca in faza apelului, fiind doar instanta pentru fond si recurs.

Concret, avocatii au aratat ca dosarul trebuie declinat la CAB pentru continuarea judecarii apelurilor declarate de inculpati si de procurorii DIICOT impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti din 28 august 2012, prin care instanta i-a achitat pe cei din dosar.

Instanta suprema a ramas in pronuntare si urmeaza sa decida daca admite exceptiile avocatilor si declina cazul sau daca retine dosarul pentru judecare.
Dosarul Rompetrol, in care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare si spalare de bani, a fost trimis spre solutionare, in 24 octombrie, la instanta suprema, dupa ce judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) si-au declinat competenta in acest caz.

Decizia a fost luata dupa ce CAB s-a autosesizat in legatura cu competenta judecarii apelului in dosarul Rompetrol, avand in vedere ca Sorin Rosca Stanescu, unul dintre inculpatii din dosar, este senator.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei.

Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, printre care Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache.

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. El este invinuit si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital. O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Senatorul Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Foto: Ziarul Cargo