AVOCATUL POPORULUI: Am luat la act de observatiile din RAPORTUL MCV si vom actiona in consecinta

AVOCATUL POPORULUI, VICTOR CIORBEA, a declarat ca a luat la cunostinta de observatiile la adresa institutiei din RAPORTUL MCV si va actiona “in consecinta”, precizand ca la AP exista practica de neimplicare in controlul constitutionalitatii legilor cu “un pronuntat caracter politic sau electoral”.

“Am luat la cunostinta de observatiile formulate la adresa AVOCATULUI POPORULUI in RAPORTUL Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de Romania in cursul anului 2014 in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)”, arata VICTOR CIORBEA, joi, intr-un comunicat de presa.

CITESTE SI: Andreea Paul: Verigile slabe din raportul MCV sunt Parlamentul si Avocatul Poporului

VICTOR CIORBEA a precizat ca la nivelul institutiei pe care o conduce nu exista “practica” de implicare in controlarea constitutionalitatii actelor normative care un puternic caracter politic sau electoral.

“Ne asumam cele mentionate in raport, cu observatia ca, asa cum am informat opinia publica si pe reprezentantii Comisiei la intalnirea pe care am avut-o in cursul anului trecut, la nivelul institutiei AVOCATULUI POPORULUI exista practica de a nu ne implica in controlul de constitutionalitate a Legilor sau Ordonantelor de urgenta ale Guvernului care au un pronuntat caracter politic sau electoral. Fata de cele prezentate in RAPORTUL  Comisiei Europene (CE) vom actiona in consecinta”, a adaugat VICTOR CIORBEA.

Raportul publicat miercuri arata ca actualul AVOCAT al POPORULUI, ales in aprilie 2014 cu sprijinul unui singur partid, desi RAPORTUL MCV MCV din iulie 2012 recomanda ca acesta sa beneficieze de sprijinul tuturor formatiunilor politice, considera ca nu trebuie sa se implice in chestiuni ce privesc echilibrul puterilor in stat.

CITESTE SI: RAPORTUL MCV pentru ROMANIA a fost PUBLICAT: DOCUMENTUL INTEGRAL 

Expertii critica aceasta atitudine a AVOCATULUI POPORULUI, care a decis sa nu se amestece in cazul ordonantelor de urgenta vizand chestiuni politice. Este data ca exemplu OUG privind migratia alesilor locali, precizandu-se ca aceasta chestiune ar fi putut fi clarificata mai repede, daca Avocatul Poporului ar fi contestat ordonanta la CC, asa cum i s-a cerut (contestarea fiind facuta in cele din urma de partide).

Sursa foto: adevarul.ro