Avocatul Poporului ii raspunde presedintelui Traian Basescu cu privire la OUG 49/2014

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ii raspunde presedintelui Traian Basescu la solicitarea acestuia privind posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale in legatura cu aspecte de neconstitutionalitate a OUG 49/2014, spunandu-i ca se afla intr-o faza avansata de examinare a aspectelor semnalate.

Avocatul Poporului arata, in raspunsul transmis presedintelui Traian Basescu, ca potrivit articolului 13, alineatul 1, litera f) din Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, aceasta poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

“Astfel, cum am aratat si in Comunicatul de presa din data de 9 iulie 2014, Avocatul Poporului analizeaza daca sunt indeplinite conditiile constitutionale si legale pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 “, potrivit sursei citate.

Citeste si: AVOCATUL POPORULUI spune ca se va pronunta in privinta modificarii LEGII EDUCATIEI dupa RASPUNSUL SINDICATELOR

Avocatul Poporului precizeaza ca, asa cum a cerut si presedintele, a solicitat si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale “Alma Mater”, Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin OUG 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preunivesitar si universitar.

Raspunsuri la Avocatul Poporului au trimis Consiliul National al Rectorilor, Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater”, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret”.

Citeste si: Basescu, o noua SESIZARE pe LEGEA EDUCATIEI catre Avocatul Poporului

De asemenea, Avocatul Poporului s-a intalnit pentru a discuta despre modificarile aduse Legii educatiei prin OUG 49/2014 cu reprezentanta Aliantei pentru o Romanie Curata, Alina Mungiu Pippidi, dar si cu alte ONG-uri, sindicate, asociatii studentesti si profesionale, persoane fizice, cu reprezentanti ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, precum si cu presedintele Consiliului National al Rectorilor, profesor universitar dr. Sorin Mihai Cimpeanu.

“In acest context, precizam ca Avocatul Poporului se afla intr-o faza avansata de examinare a aspectelor de neconstitutionalitate invocate de diverse institutii, persoane fizice si ONG-uri. in urma finalizarii acestor demersuri, Avocatul Poporului va avea in vedere toate argumentele prezentate atat in petitiile formulate cat si in sustinerile orale ale partenerilor de consultari, urmand ca in final sa se pronunte asupra criticilor de neconstitutionalitate exprimate. Solutia pe care o va adopta Avocatul Poporului si motivarea acesteia, va vor fi comunicate”, se mai arata in raspunsul transmis presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care ii solicita sa reanalizeze posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG privind Legea Educatiei, solicitare pe care seful statului i-a facut-o si pe 4 iulie.

“In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers”, precizeaza seful statului.

Totodata, Basescu ii cere Avocatului Poporului sa ia in considerare si punctul de vedere al societatii civile referitor la aceasta ordonanta de urgenta.