Avocatul Poporului propune AVIZAREA SANITARA anuala OBLIGATORIE a unitatilor scolare

Avocatul Poporului (AP) propune AVIZAREA SANITARA anuala OBLIGATORIE a unitatilor scolare si solicita controlul tuturor unitatilor de invatamant din judetul Valcea, ca urmare a decesului elevului care a cazut intr-o fosa septica, potrivit unui comunicat al institutiei.

Astfel, institutia analizeaza oportunitatea intocmirii unui raport special privind modificarea si completarea Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 1030/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat sa se revina la prevederea legala referitoare la AVIZAREA SANITARA anuala OBLIGATORIE a unitatilor scolare de catre autoritatile de sanatate publica.

Aceasta este una dintre propunerile avansate de catre Avocatul Poporului, in urma anchetei declansate in cazul lui Adrian Claudiu Cristea, elev in clasa a VIII-a, scoala din localitatea Coltesti, judetul Valcea, accidentat mortal in curtea gradinitei din aceeasi localitate.

In cadrul anchetei, expertii biroului teritorial Pitesti s-au deplasat la fata locului, au avut intalniri cu prefectul judetului Valcea, precum si cu reprezentantii scolii Coltesti, primariei comunei Alunu, judetul Valcea (de care apartine localitatea Coltesti), Directiei de Sanatate Publica a judetului Valcea, Inspectoratului Scolar Judetean Valcea, Inspectoratului Judetean de Politie Valcea, Inspectoratului de Stat in Constructii Valcea si Comisariatului Judetean Valcea al Garzii de Mediu.

Citeste si: TRAGEDIE in CURTEA SCOLII: Un ELEV a MURIT dupa ce a cazut in FOSA SEPTICA

Intalnirile au vizat, intre altele, posibila incalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutia Romaniei, privind dreptul la viata si la integritate fizica si dreptul la protectie a copiilor si tinerilor.

Potrivit AP, in urma investigatiilor a rezultat ca o parte a spatiului destinat desfasurarii in aer liber a activitatilor prescolarilor situat in spatele gradinitei Coltesti nu a fost imprejmuita, desi, conform prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1955/1995 privind normele de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor era obligatorie. Fosa septica este amplasata in aceasta zona.

De asemenea, lucrarile de reabilitare ale gradinitei Coltesti, realizate de Primaria comunei Alunu in anul 2007, la propunerea scolii, nu au avut in vedere asigurarea in intregime a curtii exterioare si interioare prin imprejmuire cu un gard de protectie si nu au fost avizate din punct de vedere igienico-sanitar.

In plus, nu au putut fi prezentate dovezi ca, in intervalul 2007-2009, autoritatea locala de sanatate publica a fost solicitata de unitatile de invatamant prescolar, scolar si gimnazial din comuna Alunu, satul Coltesti, pentru avizarea anuala a conformarii igienico-sanitare.

Citeste si: ISMB: 26 unitati de invatamant din Bucuresti nu au AUTORIZATII SANITARE de functionare

Pana la 24 octombrie, data intocmirii constatarilor expertilor Avocatului Poporului, AUTORIZAREA SANITARA a unitatilor de invatamant se facea in conformitate cu reglementarile art. 5 si art. 6 din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1030/2009, motiv pentru care unitatile scolare nu erau supuse unei proceduri de AVIZARE SANITARA anuala OBLIGATORIE.

Premergator si ulterior accidentului mortal petrecut in curtea scolii din localitatea Coltesti, autoritatile care au facut obiectul anchetei nu au luat masuri suficiente pentru protejarea vietii si integritatii fizice a elevilor in cadrul unitatilor scolare.

Drept urmare, in afara intentiei de a intocmi un raport special, Avocatul Poporului a decis, intre altele, sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Horezu, judetul Valcea, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 192 si 298 din Noul Cod Penal, emiterea unei recomandari catre directorul scolii Coltesti pentru trecerea imediata la imprejmuirea terenului aferent gradinitei Coltesti. Ulterior realizarii acestei obligatii, sa demareze procedurile privind AUTORIZAREA SANITARA de functionare a unitatii scolare (gradinita).

Avocatul Poporului a mai decis emiterea unei recomandari catre directorul Directiei de Sanatate Publica a judetului Valcea pentru efectuarea unui control tematic, in scop preventiv, in unitatile de invatamant din judet, in ceea ce priveste punerea in aplicare si respectarea art. 3 alin. (3) din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1955/1995 privind normele de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor.

Sursa foto: rfi.ro