Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care il impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier! REACTIA lui IOHANNIS

Avocatul Poporului va contesta, joi, la Curtea Constitutionala legea 90/ 2001 care interzice unui condamnat penal sa ocupe functii in guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul institutiei. Din cauza acestei legi Liviu Dragnea nu poate ocupa legal functia de premier, deoarece a fost condamnat definitiv in dosarul Referendumul. Avocatul Poporului a anuntat pe data de 19 decembrie ca nu va contesta, pana la formarea noului guvern, articolul de lege care impiedica un condamnat penal sa faca parte din Executiv. Guvernul Grindeanu primeste astazi votul de investitura in Parlament iar in cursul serii urmeaza sa depuna juramantul la Cotroceni. 
 
UPDATE 2: Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, ca este indignat de decizia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea 90/2001, care le interzice persoanelor care au condamnari penale sa fie membri ai Guvernului.

“Presedintele Romaniei este indignat de actiunea din aceasta dimineata a Avocatului Poporului, actiune care are un singur beneficiar. Presedintele este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreste sa devina util noii majoritati politice, printr-un demers care apara dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Iohannis, Madalina Dobrovolschi, intr-o scurta conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. Aceasta a mai aratat ca, in 2001, “Romania era in plin proces de integrare in UE si NATO”, iar atunci a fost adoptata o lege prin care “persoanele condamnate nu mai aveau dreptul sa fie prim-ministri sau ministri”.

“In 16 ani, nimeni, niciodata, nu a considerat ca e o problema acest criteriu de moralitate. In 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de persoana care a ocupat aceasta functie, nu a considerat ca textul legii reprezinta o problema pentru drepturile si libertatile cetatenilor. Drept urmare, aceasta lege, in acest interval lung, nu a fost contestata, pentru ca, pana la urma, este in interesul tuturor ca societatea sa fie condusa de persoane integre”, a mai aratat seful statului, prin vocea Madalinei Dobrovolschi.

 In mesajul sau, Iohannis a facut referire la o prevedere a Constitutiei care spune ca “rolul Avocatului Poporului este cel de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice”. “Stradania unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intra in agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui sa fie unul dintre obiectivele sale”, se mai precizeaza in mesajul presedintelui. Totodata, o alta prevedere a Constitutiei arata ca “functiile si demnitatile publice se exercita in conditiile legii”.

“Presedintele Romaniei, asa cum stiti, de foarte multe ori a subliniat ca este foarte important sa avem legi clare. In contextul pe care l-am prezentat, se pune o alta problema. Presedintele Romaniei trage un semnal de alarma. Romanii trebuie sa inteleaga cat de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului, se poate deschide poarta condamnatilor penali sa ajunga sa ne conduca, sa ocupe functii inalte in stat”, a conchis purtatorul de cuvant de la Cotroceni.

 
UPDATE JOI 12.07: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 prin care li se interzice sa fie membri ai Guvernului persoanelor care au suferit condamnari penale, informeaza News.ro.

Mai exact, articolul prevede ca “pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) “. Aceasta este legea in baza careia a fost contestat Liviu Dragnea pentru functia de premier.

 
STIRE INITIALA

“Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern”, se arata in comunicatul institutiei din data de 19 decembrie.  Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, a anuntat dupa alegeri ca analizeaza posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala prevederile acestei legi. Dragnea anuntase, la randul sau, ca PSD nu vrea sa modifice legea in Parlament astfel incat sa elimine prevederea respectiva. 
Pe 24 noiembrie, liderul PSD se referea la aspecte de neconstitutionalitate in privinta acestei legi. “Pe marginea acestei legi nu vreau sa comentez, au fost foarte multe comentarii de constitutionalitate, de neconstitutionalitate. Eu nu vreau sa ma lansez in aceste dezbateri, pentru ca cel mai important este sa castigam alegerile”, a spus atunci Dragnea. Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012. 

Informatia ca Liviu Dragnea nu poate fi premier din cauza legii 90/ 2001 a fost publicata in premiera de DCNews. Mai multi juristi consultati de HotNews.ro au confirmat ca legea n-a fost abrogata, ci a suferit unele modificari in 2004, tot sub guvernarea Nastase. Astfel, articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vigoare si astazi, are urmatoarea forma actualizata: 

  • “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.”

De la ultimele modificari operate in 2004, legea nu a suferit alte modificari si este in vigoare si azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate sa fie membru al guvernului a fost depus in Parlament in 1998, ca initiativa a guvernului Radu Vasile dar a fost votata abia in 2001, sub guvernarea Nastase.

 
Sursa text: hotnews.ro