AYRTON SENNA. VIDEO. Cum il omagiaza GOOGLE pe marele campion de Formula 1, mort in cursa de la Imola

AYRTON SENNA, OMAGIAT DE GOOGLE: Motorul de cautare Google il omagiaza, vineri, pe fostul mare campion de Formula 1, Ayrton Senna, cel care si-a pierdut viata in cursa de la Imola. Prin logo-ul postat in pagina de start a motorului de cautare, Google marcheaza 54 de ani de la nasterea pilotului brazilian Ayrton Senna, triplu campion mondial si considerat de multi cel mai mare pilot de Formula 1, care a murit in 1994 in timpul unei curse din campionatul mondial.

Ayrton Senna da Silva, nascut pe 21 martie 1960, a fost un pilot brazilian de Formula 1 si, pentru multi, cel mai mare pilot care a concurat vreodata in campionatul mondial. A fost triplu campion mondial in acest sport in 1988, 1990 si 1991, toate titlurile fiind castigate cu McLaren si Honda.

Ayrton a condus primul sau go-kart la varsta de patru ani, in 1964. Mai tarziu, ii facea o enorma placere sa se urce la volanul tractoarelor si masinilor agricole de la fermele tatalui sau, mimand ca le conduce.

In 1973, cand avea 13 ani, a debutat oficial in intrecerile de karting, concurand pentru prima data pe circuitul de la Interlagos, de langa Sao Paolo, orasul sau natal.

Vezi aici logo-ul precedent postat de Google pe pagina sa de start

Cea mai mare performanta a sa din karting a fost titlul continental al Americii de Sud, castigat in 1977. Senna a participat de mai multe ori si in Campionatul Mondial de karting, dar nu a castigat niciodata.

In 1981 s-a mutat in Europa, mai exact in Marea Britanie, unde si-a facut debutul in Formula Ford 1600, castigand campionatul in primul an. Un an mai tarziu promoveaza in Formula Ford 2000, devenind campion al Marii Britanii si al Europei.

In 1983 Ayrton Senna a semnat un acord pentru a participa in Formula 3, campionatul britanic, pe care l-a castigat cu usurinta, stabilind un record de victorii care avea sa ramana in picioare mai mult de un deceniu. Atunci a atras atentia unor echipe mari din Formula 1 ca si McLaren, Williams, Brabham si Lotus. Senna a semnat atunci cu Toleman.

Debutul in Formula 1 a avut loc in 1984, in Marele Premiu al Braziliei, cand s-a clasat al saisprezecelea pe grila de start – dar cu un timp cu 1,5 secunde mai bun decat cel al colegului sau de echipa.

Adevarata sa valoare a fost insa dovedita in Marele Premiu al Principatului Monaco, cursa din acel an avand loc pe ploaie. Podiumul de la Monaco nu a fost singurul al anului, acestuia alaturandui-se cele de la Silverstone si Estoril, astfel ca Senna termina sezonul cu un total de 13 puncte, clasandu-se al noualea in campionat.

La finalul sezonului a trecut la Lotus, iar primul an aici avea sa ii aduca si prima victorie, propulsandu-l intre pilotii de top ai campionatului. Astfel, dupa un loc patru in Brazilia, la Circuitul Interlagos, acolo unde cu doar cateva luni inainte reusise un podium, a castigat prima sa cursa, dupa ce a plecat din pole position, iar la final a stabilit cel mai bun tur de pista.

Cei sase ani petrecuti la McLaren au fost cei mai productivi din intreaga sa cariera. A castigat trei titluri mondiale, de alte doua ori fiind vicecampion mondial. A castigat 35 de curse si 49 de pole position-uri.

In 1988, primul sau an la McLaren, a reusit primul sau titlu mondial, dupa o lupta la cutite cu Alain Prost. Cei doi au castigat impreuna 15 din cele 16 curse ale sezonului, Senna reusind opt.

Ayrton s-a despartit de McLaren dupa ce castigase cursele din Japonia si Australia, ultimele sale doua victorii in Formula 1, inainte de a trece la Williams, acolo unde il inlocuia pe Alain Prost si era privit drept principalul candidat la titlul suprem al anului.

Cursa de la Imola din 1994, in cadrul Grand Prix-ului de la San Marino, a fost cea mai neagra din intreaga istorie a Campionatului Mondial de Formula 1. Rubens Barrichello a avut parte de un accident foarte serios, dar brazilianul a scapat cu viata. Apoi, dupa numai o zi, Roland Ratzenberger a suferit un accident fatal. Vizibil marcat de aceste doua evenimente, Senna statea in expectativa, dar intr-un final a decis sa concureze.

A plecat in cursa ca din pusca, instalandu-se la conducerea cursei. in turul sapte masina lui Senna nu mai putea fi controlata in viraj, iesind in decor si izbindu-se de zidul de beton la o viteza de 218km/h. Cu doar doua secunde inainte de impact viteza era de 312 km/h. 

In urma impactului Ayrton Senna a suferit severe rani ale creierului. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Bologna, dar medicii nu au putut decat sa ii constate decesul.

Moartea lui Ayrton Senna a fost cauzata de o bucata de suspensie care s-a desprins in momentul impactului si l-a lovit chiar deasupra ochiului drept, casca sa nerezistand.

Ayrton Senna avea 34 de ani cand a murit. Brazialianul este inmormantat la cimitirul Morumbi din Sao Paolo.