BAC 2013: Costica Varzaru, fosta directoare a liceului Bolintineanu, a facut o avere din fraudarea BAC-ului

Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, arestata pentru suspiciuni de frauda la examenul de bacalaureat, a ajuns joi din nou in fata procurorilor.

De aceasta data, din proprie initiativa, pentru ca a cerut sa fie reaudiata. Intre timp, tot mai multi parinti isi fac curaj si incep sa vorbeasca despre banii care li se cereau, mai multi decat la o scoala particulara. Astazi, o bunica a povestit ca directoarea i-ar fi pretins 200 de euro, ca sa-i inscrie nepoata in clasa a III-a.

Costica Varzaru a cerut sa fie reaudiata si a revenit asupra declaratiei data luni in fata politistilor. Fosta directoare spera ca dupa judecarea recursului va fi cercetata in libertate.
Costica Varzaru, directoarea liceului “Dimitrie Bolintineanu” este, spun procurorii, si coordonatoarea retelei din dosarul “Spagii”.

Femeia detine in proprietate, impreuna cu iubitul ei – consilier juridic la Agentia Pentru Protectia Mediului – un teren agricol de 20.000 de metri patrati in localitatea Ghimpati si o vila in Clinceni. Informatiile au fost facute publice chiar de functionarul public. Potrivit unei declarartii de avere de acum doua luni, Costica Varzaru detine jumatate dintr-o vila, construita pe o suprafata de 132 de metri patrati.

Vila este supravegheata video si pazita de o firma specializata. Iar la balcon flutura tricolorul. Dincolo de culoarea galbena a casei, care iese in evidenta, Costica Varzaru este o prezenta discreta in zona.

Potrivit aceleiasi declaratii de avere, Costica Varzaru a castigat in ultimul an 34.740 de lei din salariu, in timp ce iubitul doar o treime. Acesta din urma are insa un credit de peste 42.000 de lei.

Din datele stranse de procurori reiese insa ca directoarea Costica Varzaru ar mai fi cerut bani de la elevi, lucru confirmat si de parintii copiilor din scoala: “Mi-a cerut doua sute de euro sa o primeasca in scoala, apoi ca e proasta-analfabeta sa-i mai dau 100 ca sa o tina. E jale ce e in scoala asta…”, a declarat o bunica.

Dealtfel, o profesoara supraveghetoare le-a povestit anchetatorilor ca si la sesiunea din 2011 a fost rugata sa ajute anumiti elevi si sa le distribuie ciorne care contineau rezolvarea partiala a subiectelor, iar pentru ajutorul dat catre 3 elevi a primit atunci 400 de lei.

Al doilea personaj cheie al anchetei este Marian Leonard Petre, city manager cu drept de semnatura la primaria sectorului 5, profesor de religie si, spun procurorii, intermediar in dosar. In declaratiile sale de avere, profesorul nu mentioneaza niciun bun. Nici terenuri, nici case, nici masini.

In declaratia din 2008 pomeneste un credit de 7.000 de lei, scadent in 2012. Se pare insa ca l-a achitat inainte de termen, caci nu mai este mentionat in declaratia din anul urmator.
Desi nu este cotat ca fiind printre liceele de frunte ale capitalei, “Dimitrie Bolintineanu” a avut ani la rand promovabilitate la examenul de bacalaureat de peste 90%. In anul in care s-au introdus camerele de supraveghere, a avut cu 10% mai mult decat media Capitalei, pentru ca anul trecut sa sara la 70 de procente promovabilitate.

Astazi, am stat de vorba cu mai multi parinti implicati intr-o oarecare masura in tot acest scandal. Spre exemplu, o mamica de gemene, membra in comitetul de parinti ca reprezentanta a fetelor sale, a povestit cum politistii i-au rascolit toata casa in cautarea banilor care s-ar fi strans pentru fraudarea BAC-ului. La ea insa nu au gasit decat un tabel cu numele elevilor care dadusera bani pentru organizarea balului de absolvire.

Pentru ca acesti parinti inca au copii in examen, s-au ferit sa fie filmati. Astazi au fost audiatii si elevii care au fost scosi din acest examen. Ei au venit impreuna cu parintii lor la audieri. In ceea ce-i priveste pe elevi si parinti, calitatea lor in acest dosar va ramane de martori.

Sursa: Pro TV