BAC 2013: Ministrul de interne Radu Stroe a cerut o ancheta privind parintele bruscat

Dupa scandalul de vineri de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, ministrul de interne Radu Stroe a anuntat ca a cerut o ancheta la Inspectoratul General al Politiei Romane, in legatura cu un parinte care ar fi fost bruscat in timpul evenimentelor.

Totodata, la Politia Capitalei, au ajuns spre seara mai multi elevi, insotiti de parinti. Acestia au raspuns la intrebarile procurorilor si au scapat de aceasta procedura necesara in investigatie.

Vineri, anchetatorii au vrut sa duca la audieri 250 de elevi deodata. Pentru o suta dintre ei, politia a spus ca existau mandate de aducere, informatie negata apoi de procurori. Oficialii au pregatit si microbuze, care sa-i transporte la Politia Capitalei si la Directia Generala Anticoruptie, dar si negociatori, care sa discute cu ei. 

Insa nimeni nu a transmis oficial de ce acesti copii nu sunt lasati sa paraseasca salile de curs si in ce conditii sunt dusi insotiti de politie, la audieri. Balbaielile autoritatilor si lipsa de comunicare a transformat asadar totul intr-un circ. Zeci de parinti nelinistiti voiau sa stie ce se intampla cu copii lor si daca tot ce se petrece este sau nu un abuz din partea autoritatior.

Desi toata aceasta actiune a fost facuta la cererea procuroarei care se ocupa de acest caz, Parchetul Tribunalului nu a comunicat public nimic despre conditiile in care elevii de la Bolintineanu ar fi trebuit sa ajunga la audieri la Politia Capitalei sau la Directia Generala Anticoruptie.

Singurul care a incercat sa lamureasca cat de cat situatia a fost purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei

“Suntem aici pentru a pune in executare mandate de aducere. S-a discutat cu fiecare copil in parte, i s-a prezentat mandatul de aducere. Aproximativ 100 de mandate de aducere”, a declarat Alexandru Niculae, purtatorul de cuvant al Politie Capitalei.

Asadar, procurorul de caz, Adina Mocioaca, ar fi emis mandate de aducere pentru elevii de la Bolintineanu si de aceea se luase decizia ca acestia sa fie luati de la liceu, dupa terminarea examenului si dusi cu escorta la audieri. Cel putin asta transmitea Politia la 12.30.

La scurt timp insa, premierul Victor Ponta a reactionat, l-a sunat pe Ministrul de Interne si a cerut anularea actiunii de aducere a elevilor cu autocarul la audieri. “Nu au mandate sa fie citati, nu traim in comunism”, a declarat Victor Ponta.

La 13 si 10 minute, din nou purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei iese in fata liceului Bolintineanu si anunta anularea actiunii. “Procurorul a luat decizia de a renunta la transportarea copiilor si de a fi audiati acum. Acum s-a declansat procedura de citare”, preciza Alexandru Niculae, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

Abia la 14 si 30 de minute un reprezentant al Parchetului Tribunalului Bucuresti declara ca nu s-a emis niciun mandat de aducere ci s-au facut procese verbale de citare si ca de fapt din 250 de elevi, anchetatorii au vrut sa duca la audieri 100, dar ca i-au tinut pe toti in clase ca sa stea de vorba cu ei si sa stabileasca ziua in care sa vina la politie.

“Pentru unii au fost emise procese verbale de citare. Intentionam sa-i esalonam pe ceilalti pentru a i putea audia integral. Autocarele au fost aduse pentru a facilita deplasarea celor care erau de acord sa fie audiati azi”, a declarat Bogdan Staicu, purtator de cuvant Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Parintii vor sa stie de ce nu s-a ales de la bun inceput metoda citarii acestor elevi si daca au existat sau nu mandate de aducere.

Ramane inca nelamurita situatia mandatelor de aducere care s-ar fi emis pentru cei 100 de elevi, iar daca s-au emis, asa cum a spus chiar si ministrul Internelor Radu Stroe, de ce s-a renuntat asa usor la punerea lor in aplicare.

Totusi, anchetatorii s-au dus pregatiti sa-i ia pe acesti elevi dupa terminarea examenului si sa i duca cu politia la audieri, insa intr-un final nu au mai pus in aplicare acele mandate.

La Politia Capitalei au ajuns insa mai multi elevi insotiti de parinti. Acestia au raspuns intrebarilor procurorilor si au scapat de aceasta procedura necesara in ancheta declansata luni in dosarul in care fosta directoare a liceului este arestata preventiv pentru trafic de influenta.

Sursa: Pro TV