BACALAUREAT 2013: Examenul continua cu proba de competente digitale

BACALAUREAT 2013. Examenul de Bacalaureat continua, intre 17 si 21 iunie, cu proba de competente digitale, dupa ce pana acum au trecut de hopul probelor de orale de limba si literatura romana si limba materna. Peste 187.000 de absolventi de liceu s-au inscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat.

Proba de competente digitale are statut obligatoriu, sustinerea acesteia fiind o conditie pentru ca absolventii sa poata intra la probele scrise. Accesul la internet a candidatilor este permisa numai in primele 30 de minute de la primirea subiectelor.

Un subiect la proba de competente digitale din cadrul examenului de bacalaureat va contine un numar de aproximativ 15-20 de itemi care vizeaza competente in urmatoarele domenii: Concepte de baza privind sistemele de calcul; Utilizarea computerului si organizarea fisierelor. Sisteme de operare; Procesoare de texte; Procesoare de calcul tabelar; Prezentari; Baze de date; Mijloace moderne de comunicare. Reteaua Internet.

Bacalaureat supravegheat cu camere video indreptate catre profesori

In tot acest timp, pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat, reprezentantii unor inspectorate scolare se gandesc deja la supravegherea video. Vizati sunt si profesorii.

“Trebuia sa vina si momentul adevarului. Promovarea gen intrecere socialista, de 90 si ceva la suta, raportata cu mandrie de directori nu reflecta o realitate. Erau numeroase fraude. Nici noi nu ne-am dat interesul sa le descoperim. De doi ani Bacalaureatul se da conform normelor. As vrea totusi sa stiu de ce cutare liceu avea rezultate mai bune decat altul, despre care toti stim ca era mai bun. Camerele de supraveghere actuale bat spre sala, asa sigur elevii nu copiaza, dar cine poate stii ce se intampla la tabla. Asa ca o sa fie camere de supraveghere indreptate si spre tabla” a spus Cornel Petroman, inspector scolar general din Timis, citat de opiniatimisoarei.ro.

Bacalaureat supravegheat de politisti

Peste 2.700 de politisti vor asigura, zilnic, buna desfasurare a examenului de bacalaureat. Pentru prevenirea evenimentelor negative si asigurarea desfasurarii in conditii de liniste si siguranta a examenelor, Politia Romana a dipus masuri de suplimentare a dispozitivelor de ordine si siguranta publica.

Astfel, pe langa dispozitivul curent, zilnic, peste 2.700 de politisti, dintre care 1.849 de politisti de ordine publica, 603 de politisti de la rutiera si 254 de politisti judiciaristi, vor asigura masurile specifice in zona unitatilor de invatamant/ centrelor de examen.

Acestea vor fi incluse in itinerariile de patrulare, in special pe timpul plecarii si sosirii candidatilor si a insotitorilor acestora la/de la locurile de sustinere a examenelor.

Politistii vor actiona in zona adiacenta institutiilor de invatamant pentru depistarea si luarea masurilor legale fata de persoanele care, prin comportamentul sau activitatile pe care le desfasoara, afecteaza climatul de siguranta publica.

De asemenea, politistii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum si a ambuteiajelor.

Conform datelor furnizate de Ministerul Educatiei Nationale, pentru sustinerea examenului national de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013 s-au inscris 187.898 de elevi, repartizati in 585 de centre de examen.

Foto: Realitatea TV