BACALAUREAT 2013: Rezultatele de anul acesta la Bac se anunta un esec

BACALAUREAT 2013: Elevii sunt deja cu gandul la vacanta si mai putin la examenul de bacalaureat pe care il vor sustine in vara. In toate liceele din Bucuresti a fost organizata o noua sesiune de simulare a Bacului.

Din pacate, multi dintre ei, au tratat testul, ca pe o gluma, si este putin probabil, sa invete in urmatoarele doua luni, ce n-au invatat in patru ani. Multi dintre profesorii bucuresteni se tem ca elevii de clasa a XII-a nu au invatat prea multe din esecul generatiilor trecute. Cel putin in colegiile tehnice situatia se arata a fi una dramatica : aici tinerii sunt pusi mai degraba pe distractie decat pe invatat.

Cu o indiferenta care te pune pe ganduri, un tanar povesteste ca n-a fost niciodata prieten cu cartea. Are 20 de ani si este in ultimul an la colegiul tehnic Costin Nenitescu.”E vara, e soare….daca intelegeam termenii aia poate scriam ceva. Sa fie mai pe intelesul nostru, asa ca la 20 de ani. O sa iau BAC-ul…cu copiii mei”.

Nici colega lui nu s-a pregatit mai bine. ”Unii invata, altii nu…a fost destul de greu’. ”In aceste scoli avem elevi care au intrat cu medii sub 5,,,e foarte greu in cativa ani sa recuperezi materia” crede Constantin Traistariu, inspector scolar general.

In schimb, la scolile de elita, cum ar fi liceul Gheorghe Lazar, cei mai multi dintre tinerii care au sustinut simularea se asteapta la note peste 9.

Rezultatele simularilor sustinute pana acum in toata tara arata ca n-avem motive de mandrie. In luna februarie in capitala mai mult de jumatate dintre elevi nu au luat note de trecere la romana si matematica. In Botosani putin peste 24 la suta dintre liceeni ar fi trecut examenul, iar in Brasov sub 35 la suta.

Cei care nu vor trece de bacalaureat se vor putea inscrie la cursurile de calificare organizare de Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca. Apoi se vor putea angaja ca bucatari, ospatari sau mecanici.

Fara o calificare, liceenii care nu vor lua examenul de bacalaureat vor ingrosa randurile somerilor. In Romania statul intretine cu somaj aproape 500 de mii de persoane. Peste 60 de mii dintre ele au sub 25 de ani.

Prezenta la prima etapa a simularii examenului de bacalaureat din Capitala a fost de 83,9%, probele la limba romana si matematica fiind sustinute de 26.631 de elevi. Promovabilitatea a fost 24% a proba de matematica si 59,09 la suta la cea de limba romana.Note maxime au obtinut 27 de elevi la limba romana si opt la matematica.

De asemenea, note intre 9 si 9,99 au avut 721 de elevi la limba romana si 118 la matematica, potrivit ISMB. Conducerea ISMB preciza ca simularea din 30 ianuarie si 1 februarie a urmarit prezenta, nu rezultatele.

Notele de la simulare au fost trecute sau nu in catalog, in functie de optiunile comune ale parintilor, elevilor si profesorilor.

Sursa foto: Realitatea TV