EVALUARE NATIONALA 2014: PERCHEZITII la Scoala nr.4 din Targu Jiu. Mai multi profesori, suspectati de frauda

BACALAUREAT 2014

EVALUARE NATIONALA CU PROBLEME! Perchezitii la Scoala Nr. 4 din Targu Jiu. Mai multe cadre didactice de la aceasta scoala sunt audiate, luni, fiind suspiciuni de frauda. Procurorii au efectuat percheziti la scoala Nr. 4 “Alexandru Stefulescu” din Targu Jiu, intr-un dosar privind suspiciuni de frauda la examenul de evaluare nationala sustinut de elevii de clasa a opta, afirma surse judiciare. 

Presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a comentat acest caz: “Nu este singurul domeniu in care se organizeaza concursuri, insa lucrandu-se cu zeci de mii e copii si totul fiind foarte transparent, lucrurile ies foarte mult in evidenta. Majoritatea cadrelor didactice nu se preteaza la astfel de fapte. De data aceasta, organele abilitate au actionat fara sa dea peste cap un examen. Raportat la ce a fost anul trecut, stam mult mai bine. Trebuie sa readucem normalitatea in aceasta tara”.

Procurorii au efectuat perchezitii, luni, la scoala Nr. 4 “Alexandru Stefulescu” din Targu Jiu, intr-un dosar privind suspiciuni de frauda la examenul de evaluare nationala sustinut de elevii de clasa a opta, afirma surse judiciare.

Potrivit surselor citate, perchezitiile sunt facute de procurori de la Parchetul Tribunalului Gorj si de politisti, fiind vizate posibile fraude la evaluarea nationala produse la corectarea lucrarilor dupa contestatii.

Rezultatele finale la evaluarea nationala vor fi afisate marti.

FRAUDA SI LA BACALAUREAT

Profesoara de romana Lavinia Bit de la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” Arad, care este suspectata ca ar fi primit bani de la elevi pentru a-i ajuta sa promoveze examenul de bacalaureat, era “foarte exigenta” si lasa multi corigenti, afirma directorul unitatii de invatamant, Stelian Ionutiu.

Directorul Liceului Tehnologic “Iuliu Maniu” din Arad, Stelian Ionutiu, a declarat, luni, corespondentului Mediafax ca este surprins de implicarea profesoarei de limba romana intr-un caz de coruptie la bacalaureat.

“Singurele plangeri pe care le-am avut de la parinti si elevi la adresa profesoarei au fost ca este foarte exigenta, ceea ce nu stiu daca este neaparat rau. Lasa si multi corigenti. Alte reclamatii nu au existat, iar despre faptul ca ar fi cerut vreodata bani de la elevi, nu am auzit”, a spus directorul unitatii.

Potrivit acestuia, dupa finalizarea examenului de bacalaureat se va intruni Comisia de disciplina a unitatii de invatamant pentru a discuta cazul profesoarei.

Directorul Liceului Tehnologic “Iuliu Maniu” din Arad a precizat ca profesoara preda in scoala de aproximativ opt ani, iar in invatamant are o vechime de peste zece ani.

Referitor la ceilalti doi suspecti in cazul de coruptie, inspectorul general scolar adjunct Mihai Spanu, care a fost retinut, si inspectorul Simona Crisnic, cercetata in acelasi dosar, reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Arad spun ca se delimiteaza de ”faptele savarsite” de acestia.

“ISJ se delimiteaza total de faptele savarsite de persoanele aflate in cercetare si asigura ca organizarea bacalaureatului in judetul Arad respecta legislatia in vigoare si metodologia specifica examenului. in prezent, organizarea si desfasurarea probelor scrise nu sunt perturbate de cele intamplate “, a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Arad, Mariana Tocaciu.

in ceea ce priveste eliberarea din functie a inspectorului general scolar adjunct Mihai Spanu, anuntata de ministrul Educatiei, purtatorul de cuvant al ISJ Arad a spus ca era de asteptat o astfel de decizie, care este una corecta.

“Este o decizie corecta si ne asteptam la ea. Dupa finalizarea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, vom face o propunere la minister pentru un alt inspector general adjunct”, a spus Mariana Tocaciu.

Aceasta a precizat ca Mihai Spanu are o vechime in invatamant de peste 25 de ani si ca ocupa functia de adjunct al sefului ISJ Arad din anul 2012, iar inainte a fost inspector de resurse umane.

Referitor la cel de-al doilea inspector scolar cercetat, Simona Crisnic, ISJ precizeaza ca aceasta are o vechime in invatamant de peste 30 de ani, iar in functia actuala este de un an. inainte de 2013, aceasta a fost timp de trei ani inspector pentru perfectionarea cadrelor didactice.

Purtatorul de cuvant al ISJ Arad a mai precizat ca dupa incheierea examenului de bacalaureat se va intruni Consiliul de Administratie al Inspectoratului pentru a decide masuri in cazul inspectorului Simona Crisnic.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, in noaptea de duminica spre luni, la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la domiciliul profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul.

“Din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat”, a spus procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii, iar Spanu, adjunct al sefului Inspectoratului scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, ceilalti doi suspecti fiind cercetati in libertate.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, inspectorii Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova examenul de bacalaureat.

Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ zece mii de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

in timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei dascali, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii.

Anchetatorii spun ca cercetarile vor fi extinse, pentru ca au informatii ca si alti profesori ar fi fost implicati in aceasta retea, fiind intermediari care le faceau legatura parintilor cu inspectorii scolari.

Procurorul Codrin Gavra preciza ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.

seful Inspectoratului scolar Judetean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX ca adjunctul sau, Mihai Spanu, inspectoarea Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit nu erau implicati in desfasurarea examenului de bacalaureat.

Conform sursei citate, Mihai Spanu “este raspunzator de partea de mobilitate a dascalilor si de resursele umane”, la fel ca Simona Crisnic, care este inspector scolar pentru managementul resurselor umane.

Seful ISJ Arad preciza ca doar profesoara de limba romana Lavinia Bit se inscrisese pentru tragerea la sorti programata luni dimineata pentru stabilirea componentei comisiei de examinare la bacalaureat, insa ulterior a fost facuta o alta propunere in locul acesteia.

Tot luni, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX, ca inspectorul scolar general adjunct din Arad Mihai Spanu a fost eliberat din functie.

Ministrul Educatiei preciza ca in cazul celuilalt inspector scolar si al profesoarei suspectati ca ar fi primit mita de la elevi pentru a-i ajuta sa promoveze bacalaureatul o eventuala decizie administrativa poate fi luata de Consiliul de Administratie al Inspectoratului scolar Judetean Arad.

Luni va avea loc prima proba scrisa a bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Afisarea rezultatelor va avea loc in 7 iulie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii. Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 – 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anuntate in 11 iulie.