BACALAUREAT 2014: Profesorii asteapta un raspuns de la Ministerul Educatiei privind plata examenelor

CLASA A VI-A, EVALUAREA NATIONALA, COMUNICAT MCS, EVALUARE LIMBA ROMANA, PROGRAM EVALUARE CLASA A VIA, EVALUARE NATIONALA 2016, METODOLOGIE EVALUARE NATIONALA, CALENDAR EVALUARE NATIONALA 2016

BACALAUREAT 2014: Examenul de bacalaureat 2014 incepe marti, 10 iunie, cu examenul oral la Limba Romana. Prima proba, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, se va desfasura pana pe 12 iunie, dupa care va urma proba orala de Limba Materna, eEvaluarea competentelor digitale si examenul oral de Limba straina. Proba scrisa la BACALAUREAT incepe in data de 30 iunie, cu Limba si literatura romana. 

In prag de BACALAUREAT, profesorii nu au finalizat negocierile cu reprezentantii Ministerului Educatiei si asteapta un raspuns privind plata examenelor.

“Incepe examenul, plata nu se face maine. Asteptam saptamana asta sa finalizam discutiile pentru plata examenelor. Maine incep probleme orale, dar vor veni probele scrise, acolo sunt problemele delicate. Eu sper ca anul acesta colegii nostri sa nu mai fie pusi in situatii dificile si  sa-si vada de examenele pe care le au sau mai bine sa nu se prezinte la ele daca nu sunt platiti. Colegii nostri si-au vazut intotdeauna de examene, nu vrem ca unu, doua exemple sa arunce o pata urata asupra corpului profesoral. Este problem MEN, nu a noastra. Noi suntem pregatiti sa participam la examene, dar sa fim remunerati corespunzator. 19 lei pe zi este jignitor. Din pacate, niciun ministru al Educatiei nu a venit cu o propunere pertinenta pentru plata examenului de BACALAUREAT. Nu se mai inscrie nimeni pe listele de asteptare, sa astepte sa negociem pretul si apoi sa se inscrie pe aceste liste. Nu se poate sa facem munca degeaba. Suma e derizorie”, au declarat reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

BACALAUREAT 2014: Bacalaureatul 2014 incepe marti, 10 iunie, cu examenul oral de Limba Romana. Prima proba, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, se va desfasura pana pe 12 iunie, dupa care va urma proba orala de Limba Materna, Evaluarea competentelor digitale si examenul oral de Limba straina. Examenele scrise incep in data de 30 iunie, cu Limba si literatura romana. Candidatii care sustin Bacalaureatul pentru a treia oara platesc o taxa de 230 lei. La BAC, elevilor li se interzice sa aiba in imbracaminte sau in incaltaminte – telefoane mobile sau orice alte dispozitive electronice. Absolventii care incearca sa copieze sunt eliminati indiferent daca materialele au fost introduse de ei “sau de cadre didactice din comisie”.

Afla aici detalii privind examenul de bacalaureat 2014

Bacalaureatul 2014, sesiunea iunie-iulie, debuteaza marti, 10 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Probele orale din cadrul BAC-ului se desfasoara pana pe 27 iunie, urmand ca pe 30 iunie sa inceapa examenele scrise.

Subiectele pe care elevii le vor avea de rezolvat la Bacalaureat trebuie sa continue linia ‘mediu-plus’. Subiectele de BAC trebuie sa fie fara exercitii cu dificultate de olimpiade, la fel ca in anul precedent, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, in cadrul unei intalniri regionale la Timisoara cu cadre didactice, directori de scoli, lideri sindicali din preuniversitar si elevi, relateaza Agerpres.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 – Sesiunea iunie-iulie 2014

26 – 30 mai 2014 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
30 mai 2014 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 – 12 iunie 2014 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
11 – 13 iunie 2014 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
16 – 20 iunie 2014 Evaluarea competentelor digitale – proba D
23 – 27 iunie 2013 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
30 iunie 2014 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
1 iulie 2014 Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa
2 iulie 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
4 iulie 2014 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
7 iulie 2014 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
7 iulie 2014 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 -10 iulie 2014 Rezolvarea contestatiilor
11 iulie 2014 Afisarea rezultatelor finale

Comisiile judetene de bacalaureat vor asigura dotarea cu camere video functionale a salilor in care se desfasoara examenele bacalaureatului, a salilor in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.

Comisiile judetene de bacalaureat stabilesc componenta comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore inainte de inceperea probelor scrise, prin tragere la sorti in sedinta publica, la care sunt invitati in scris, in mod obligatoriu, reprezentanti ai consiliului judetean al Elevilor, ai asociatiilor de parinti si ai sindicatelor reprezentative din invatamant, ai presei scrise si audiovizuale. Nu vor fi nominalizate in comisiile de bacalaureat persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile, care au savarsit abateri, respectiv au fost sanctionate, potrivit Ordinul ministrului educatiei nationale privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national – 2014, ordin cu nr. 4.923.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa aiba in salile de examen asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

De asemenea, li se interzice candidatilor sa aiba in salile de examen asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.

Candidatii care incalca aceste reguli vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Descarca de mai j

Candidatii care sustin Bacalaureatul pentru a treia oara platesc o taxa de 230 lei

Absolventii de liceu din promotii anterioare care au picat de cel putin doua ori Bacalaureatul pana acum si care s-au inscris la sesiunea din 2014 platesc 230 lei pentru sustinerea tuturor probelor examenului de BAC din acest an, potrivit Ministerului Educatiei.

In cazul absolventilor de liceu care au picat examenele bacalaureatului de cel putin doua ori, dar care solicita recunoasterea unor probe promovate in sesiunile anterioare, “stabilirea sumei de plata pentru examenul de bacalaureat se face diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le sustine candidatul, luandu-se in calcul toate cheltuielile necesare examinarii fiecarui candidat, cu aplicarea prevederilor articolelor 3, 4, 36 si 37 din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, aprobata prin OMECTS nr. 4799/2010, valabila si pentru anul scolar 2013-2014”, a anuntat Ministerul Educatiei.

In urma cu o saptamana, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a avertizat printr-un comunicat ca examenul de Bacalaureat este in pericol din cauza sumelor cu care sunt platiti profesorii din comisiile de examen. Un alt motiv de nemultumire este generat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrala a drepturilor salariale obtinute prin sentinte judecatoresti. “Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant primeste zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care ne atentioneaza ca tot mai multe cadre didactice nu mai doresc sa faca parte din comisiile de bacalaureat, considerandu-se umilite prin banii primiti ca supraveghetori si evaluatori”, precizeaza FSLI.

Simion Hancescu, presedintele Federatiei, a declarat ca “un profesor primeste 19 lei/zi pentru asistenta si trei lei pentru o lucrare corectata la acest examen de bacalaureat. Cum sa nu se se simta umiliti? Cum sa fie ei motivati cu aceasta suma? Cum sa doreasca ei sa faca parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum cand se pune o presiune imensa pe ei, avand in vedere scandalurile din anii trecuti, care au aruncat o pata de noroi asupra intregului invatamant din Romania?”.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu reprezentantii sindicatelor din educatie. “Era vorba de niste datorii si am discutat, bineinteles. Era vorba nu doar despre indemnizatiile de bacalaureat, era vorba in special despre procesele pe care statul roman pe buna dreptate le-a pierdut cu profesorii in perioada 2009-2010 si despre faptul ca acum achitam si bine facem in rate acele sume altfel pe buna dreptate solicitate de profesori”, a spus Ponta, citat de Agerpres. Premierul a afirmat ca nu se pot face minuni peste noapte, dar ca lucrurile se vor rezolva ‘pas cu pas’ si vor merge in directia ‘corecta’.

Notele din liceu nu vor putea fi folosite la admiterea in universitate

La finalul anului trecut, Ministerul Educatiei a eliminat posibilitatea ca facultatile sa ia in calcul, la admitere, notele pe care le-au obtinut absolventii in timpul anilor de liceu. Modificarea a fost facuta la decizia pe care tot ministerul condus de Remus Pricopie a luat-o in 2013. Atunci, la un an dupa ce fostul ministru Catalin Baba introdusese interdictia de a folosi notele obtinute de elevi in liceu in admiterea la facultate, Remus Pricopie a decis ca notele de la liceu pot fi din nou folosite de universitati in organizarea admiterilor.

“Ca sa nu mai existe niciun fel de discutii, au fost eliminate din calculul mediei generale de admitere la facultate notele din timpul anilor de studii”, a anuntat in decembrie 2013 ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu. Ordinul care stabileste modalitatile de desfasurare a admiterii in anul universitar 2014-2015 prevede ca universitatile pot folosi la admitere doar media de la Bacalaureat si note de la examenele de BAC.

Rezultate slabe la simularile Bacalaureatului 2014

Amintim ca anul acesta elevii de clasa a XII-a au sustinut pentru prima data simulari ale examenelor de Bacalaureat la nivel national, cu aceleasi subiecte. Tot o premiera inregistrata anul acesta a fost sustinerea simularilor de BAC 2014 si de catre elevii claselor a XI-a.

Ministerul Educatiei nu a insa anuntat care este procentul total, pe tara, al elevilor de clasa a XII-a sau de clasa a XI-a care au luat note peste 5 la simularile examenelor de Bacalaureat. Datele centralizate publicate de MEN se refera la procentul de “promovare” a simularilor de BAC pe fiecare disciplina de simulare in parte.

Astfel, la Clasa a XII-a, ‘promovabilitatea’ la simulari a fost de 52,8% la Limba romana, 67,78% la Limba materna, 42,51% la Matematica si Istorie si 53,92% la proba la alegere a profilului. Detalii aici

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 10 ani – Sesiunea iunie-iulie
BAC 2013: 56,4%
BAC 2012: 44,3%
BAC 2011: 45,72%
BAC 2010: 69,30%
BAC 2009: 81,47%
BAC 2008: 78,26%
BAC 2007: 82,08%
BAC 2006: 80,48%
BAC 2005: 84,66%
BAC 2004: 84,61%