BACALAUREAT 2015 Ministrul Educatiei: In judetele unde PROMOVABILITATEA a fost sub 50% se vor lua MASURI

 Ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU, a declarat, marti, la Suceava, ca in judetele unde promovabilitatea la Bacalaureat a fost sub 50% se vor lua masuri care sa conduca la rezultate mai bune ale candidatilor, informeaza Mediafax.

 

El a declarat, la Universitatea din Suceava, ca sunt trei judete cu promovabilitate sub 50%, doua dintre ele, Giurgiu si Teleorman, au inregistrat o scadere fata de anul trecut, in timp ce al treilea judet, Ilfov, a inregistrat o crestere cu 11,6 la suta fata de anul 2014.

“Ilfov, desi este sub 50%, are o crestere de 11,6 la suta fata de 2014. De altfel, 11,9 la suta este cresterea cea mai mare intre cele 42 de inspectorate, iar pe locul al doilea este Ilfov. Deci, in Ilfov, masurile luate s-au dovedit a fi eficiente. Ramane sa ne concentram pe celelalte doua judete si sa vedem cum putem sustine, prin ce mijloace, o pregatire care sa conduca la rezultate mai bune ale candidatilor din aceste judete”, a declarat CIMPEANU.

El a explicat ca in privinta masurilor ce trebuie luate sunt “foarte multe idei”, dar ca este convins ca masurile in educatie nu pot fi senzationale de la un an la altul, in conditiile in care se stie deja ca sistemul de educatie este unul “inertial” prin definitie.

CITESTE SI: REZULTATE BACALAUREAT 2015: 66,41% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat 

“Sigur ca putem sa avem un procent de promovare la nivel national mult mai bun daca schimbam structura Bacalaureatului. Dupa cum stiti, inainte de 2010, era o cu totul alta structura a examenului de Bacalaureat, erau note acordate la probele orale si, sigur, asta a schimbat foarte mult. Daca ne dorim sa avem procent de promovare mai mare putem sa luam unele masuri, dar sunt convins ca nimeni nu-si doreste un procent de promovare mai mare, ci isi doreste, in ultima instanta, o pregatire mai buna a absolventilor nostri. Aceste masuri necesita timp si perseverenta. In primul rand, avem un program aprobat la nivel national, este vorba de sprijin pentru Bacalaureat si acces la facultate. Acest program se concentreaza pe masurile de sprijin tocmai al celor din zonele defavorizate din mai multe perspective. Cele doua judete se incadreaza in aceasta zona, mai ales mediul rural aferent populatiei scolare din aceste judete”, a spus ministrul.

El a mentionat ca sunt masuri care se impun la nivelul organizarii sistemului de educatie din cele doua judete, insa cu toate aceste masuri ce tin de sprijinul material, daca nu vor fi dascali bine pregatiti si devotati care sa-si faca datoria asa cum se cuvine la clasa, rezultatele nu vor fi suficient de bune, asa cum se asteapta.

Intrebat daca in urma analizei care va fi realizata dupa finalizarea examenului de Bacalaureat din acest an vor fi facute schimbari in structura acestui examen, ministrul Educatiei a precizat ca o astfel de modificare nu poate fi promovata nici prin ordin de ministru, nici prin hotarare de guvern.

“Ea ar putea fi luata in masura in care va fi o concluzie a dezbaterilor care tocmai au fost initiate pe marginea Legii Educatiei. Este vorba de acea discutie intre un Bacalaureat diferentiat, deci nu spun profesional si stiintific, ci spun Bacalaureat diferentiat. Este o idee luata in calcul, In acest proces de consultare am spus ca trebuie sa interactionam cu toti cei implicati in sistemul de educatie si as mentiona, in mod deosebit, reprezentantii mediului socio-economic, pentru ca in educatie muncim pentru ca acesti absolventi sa se manifeste conform asteptarilor mediului socio-economic si sa genereze un progres al economiei in ansamblul ei”, a spus ministrul Educatiei.

CITESTE SI: REZULTATE BAC 2015: CLUJ – cea mai mare PROMOVABILITATE din aceasta SESIUNE

CIMPEANU a adaugat ca vor fi consultari cu sindicatele, cu elevii, cu asociatiile studentilor, cu asociatiile de parinti, fara a exista vreo constrangere de timp.

“Important este sa avem o consultare cat mai transparenta, cat mai profesionist organizata fara a ne impune constrangeri de timp”, a mai spus CIMPEANU.

El a apreciat ca rezultatele mai bune din acest an de la Bacalaureat se datoreaza unei pregatiri mai bune a elevilor, iar numarul candidatilor care au promovat acest examen a crescut cu aproape 15 000 fata de anul trecut.

“Dintr-o anumita perspectiva, rezultatele la Bacalaureat sunt imbucuratoare. Faptul ca avem aproape 15.000 de absolventi in plus fata de numarul total inregistrat anul trecut de catre cei care au reusit sa promoveze examenul de Bacalaureat este foarte bine. In valoare absoluta sunt aproape 15.000 de absolventi inainte de contestatii, mai multi fata de anul trecut”, a afirmat CIMPEANU.

El a mai spus ca promovabilitatea la examenul de Bacalaureat la nivelul tarii este de 66,41 la suta, apreciind ca acest procent este unul “bun” nu numai in raport cu cel de anul trecut, ci si in raport cu ultimii cinci ani, dand ca exemplu anul 2010, cand s-a inregistrat o scadere a promovabilitatii la acest examen.

“Acest procent ridicat se datoreaza fara doar si poate faptului ca elevii si profesorii au inceput sa abordeze mai cu seriozitate acest examen, faptului ca la etapa de simulare din acest an au fost reliefate o serie de deficiente in pregatire, iar colegii, cadrele didactice si elevii s-au concentrat spre compensarea acestor goluri in pregatire. Imi place sa cred ca se datoreaza, intr-o oarecare masura, si insistentei si consecventei cu care am solicitat o formulare clara a subiectelor de Bacalaureat si un barem alcatuit cu profesionalism pentru fiecare subiect in parte, nu ca nu ar fi fost asa pana acum, doar am insistat sa se acorde o atentie mai mare asupra acestor aspecte”, a explicat ministrul Educatiei.

CITESTE SI: REZULTATE BAC 2015 Cine sunt elevii de nota 10 la BAC si care sunt liceele pe care le-au absolvit

Referindu-se la nivelul de dificultate a subiectelor, ministrul Sorin Campeanu a spus ca subiectele nu au fost “nicidecum mai usoare”.

“De altfel, ati observat ca la nivelul intregii tari numarul mediilor de zece a fost aproape jumatate fata de cel inregistrat anul trecut. Sunt si aprecierile colegilor, cadre didactice, cu privire la nivelul de dificultate. Deci, nivelul de dificultate nefiind coborat, pe de alta parte sistemul de monitorizare fiind intarit, corectura facandu-se in alte judete, sunt motive pentru care afirm acest lucru: rezultatele mai bune se datoreaza unei pregatiri mai bune a elevilor. Nu atat de bune pe cat ne-o dorim, dar oricum mult mai bune”, a mai spus CIMPEANU.

Sursa foto www.agentiadestiri.ro