# BAHAMA LEAKS: Noua scurgere globala de informatii scoate la lumina o felie din economia romaneasca

#BahamasLeaks, noua scurgere de informatii globala, scoate la lumina o felie din economia romaneasca. Documentele offshore, obtinute de Süddeutsche Zeitung si procesate de International Consortium for Investigative Journalists in parteneriat RISE Project, arhiveaza secretele romanesti din Bahamas, arhipelagul supranumit “Cortina din Caraibi”. Firmele identificate de RISE au interese majore in Romania, de la energie la sistemul sanitar.

#BahamasLeaks ofera informatii si despre o companie offshore din grupul Rompetrol, afacere anchetata in prezent la Bucuresti, dar jurnalistii de la Rise Project au gasit data si despre ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine din 2008 o filiala in Romania, infiintata special pentru parteneriatul cu OMV Petrom din Marea Neagra. #BahamasLeaks transparentizeaza si o particica dintr-un imperiu financiar de sute de milioane de euro, crescut in inima sistemului medical romanesc. E vorba de doi actionari minoritari, inregistrati in Bahamas, ai grupului de firme Medicarom.

Printre romanii care apar in documentele ajunse la Süddeutsche Zeitung figureaza si un membru al numeroasei familii a soacrei lui Mircea Geoana – Margareta Costea (nascuta Barba). E vorba de Gheorghe Valentin Barba (57 de ani), var primar al Mihaelei Geoana.

Citeste intreaga investigatie a jurnalistilor de la RISE PROJECT AICI.

Sursa foto: BBC