Banca Centrală a Rusiei: crypto monedele nu prezintă un risc pentru stabilitatea financiară globală

Banca Centrală a Rusiei a lansat un raport pe 30 mai, în care se menționează că monedele crypto nu amenință în prezent stabilitatea financiară globală, deoarece volumul global al tranzacțiilor de crypto monede este foarte scăzut.

În document se afirmă că, în locul termenului “crypto monede”, Consiliul pentru Stabilitate Financiară propune utilizarea termenului “active crypto”, care poate fi considerat un activ financiar bazat pe aplicarea crypto monedelor și a tehnologiei distribuite a registrelor.

Potrivit raportului, activele crypto nu reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară globală, deoarece în prezent volumul tranzacțiilor criptoactive este foarte scăzut în comparație cu scara sistemului financiar global. Relația acestui segment cu sistemul financiar este nesemnificativă, potrivit raportului.

Lucrarea afirmă că activele crypto ar putea constitui un risc pentru stabilitatea financiară în cazul unei creșteri ulterioare a pieței, al implicării pe scară largă a investitorilor cu amănuntul și instituțional, a băncilor și a altor actori de pe piață. Potrivit raportului băncii centrale, volatilitatea prețurilor ridicate a crypto monedelor le împiedică să fie un standard fiabil de valoare, mijloace de schimb și de stocare a valorii.

Citește și:  CEA MAI MARE BURSĂ CRYPTO DIN POLONIA FORȚATĂ SĂ-ȘI MUTE OPERAȚIUNILE ÎN MALTA

În plus, documentul descrie mai multe riscuri legate de investițiile în active criptate, inclusiv lipsa protecției drepturilor investitorilor, riscurile în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, lipsa lichidității pieței, riscurile operaționale și utilizarea efectului de levier.

La începutul acestei luni, Duma de Stat a Rusiei a aprobat prima lectură a noii legislații care reglementează crypto monedele. Legile definesc crypto monedele și tokenurile drept proprietate și stabilesc specificații pentru interacțiunea cu tehnologiile legate de crypto și blockchain.

Săptămâna trecută, banca rusă Sberbank CIB și Depozitarul Național de decontare au anunțat un pilot al primei oficiale oficiale de oferire a monedelor (ICO). Șeful CIB-ului Sberbank Igor Bulantsev a declarat că banca consideră că piața rusă a ICO este “foarte promițătoare”, subliniind că mulți dintre clienții băncii “sunt interesați de acest nou mod de strângere de fonduri”.