BANCA MONDIALA a BLOCAT asistenta financiara pentru REPUBLICA MOLDOVA

BANCA MONDIALA (BM) a BLOCAT fondurile de 45 de milioane dolari pentru suportul bugetar din 2015, conditionand deblocarea acestuia de actiuni decisive pentru solutionarea problemelor din sectorul bancar al REPUBLICII MOLDOVA, mentioneaza seful Bancii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, intr-o declaratie citata de presa de peste Prut.

‘Ar fi ilogic si iresponsabil ca BANCA MONDIALA sa transfere banii actionarilor sai prin ‘usa din fata’, in timp ce exista riscuri ca sume si mai mari de bani publici sa fie pierdute prin ‘usa din spate’ din cauza fraudelor si a coruptiei din sectorul bancar’, se spune in declaratia sa transmisa presei.

CITESTE SI: REP. MOLDOVA: Guvernul condus de CHIRIL GABURICI si-a prezentat oficial DEMISIA 

‘BANCA MONDIALA poate oferi sprijin unei tari doar atunci cand bugetul national al tarii este sustenabil si reflecta deciziile in materie de politici. Guvernul va trebui sa emita obligatiuni de stat pentru a proteja deponentii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul tarii pentru 2015 nu include in prezent costul dobanzii aferente acestor obligatiuni. Prin urmare, bugetul national nu este pregatit sa beneficieze de suport bugetar din partea Bancii Mondiale. Noi recomandam autoritatilor ca cele trei banci aflate in prezent sub administrare speciala — Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank — sa fie lichidate’, mentioneaza acelasi responsabil al BM.

CITESTE SI: GUVERNUL de la CHISINAU a luat decizia de a PERMITE ACCESUL ROMANILOR in Republica Moldova pe baza BULETINULUI 

Potrivit acestuia, ‘orice incercare de a nationaliza si recapitaliza Banca de Economii nu ar spori decat costul direct pentru bugetul public si ar crea un risc ca banii contribuabililor sa fie utilizati pentru a acoperi pierderile ascunse si pierderile potentiale de viitor’.

‘In fiecare saptamana aud relatari noi despre modul in care coruptia si birocratia creeaza obstacole in crearea unor noi locuri de munca pentru cetatenii Moldovei. (…)Moldovenii merita locuri de munca mai bune si le vor obtine doar daca sectorul privat se va dezvolta. Insa prea multi indicatori de coruptie s-au inrautatit in ultimii ani in loc sa se imbunatateasca’, mai mentioneaza Alex Kremer.

Sursa foto: bbc.co.uk