BANCA MONDIALA a lansat Strategia de PARTENERIAT DE TARA pentru Romania, pentru urmatorii patru ani

Strategia BANCII MONDIALE de PARTENERIAT DE TARA pentru Romania pe perioada 2014-2017, care presupune acordarea unei serii de patru imprumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL), a fost lansata, miercuri, la Bucuresti.

Un prim imprumut, in valoare de 750 de milioane de euro, a fost deja acordat in vederea eficientizarii finantelor publice si cresterii economice. Al doilea imprumut din aceasta serie, in valoare de aproximativ un miliard de dolari, se va contracta in prima parte a anului 2015.

Citeste si: BM a aprobat un IMPRUMUT de 750 milioane euro pentru MODERNIZAREA FINANTELOR PUBLICE din Romania

“Imprumuturile de tip DPL vor sprijini Romania in procesul de reforma economica si vor conduce — printre altele — si la atingerea obiectivelor de management al datoriei publice guvernamentale, extinzand maturitatea portofoliului de datorie publica, la un cost avantajos. Contractarea imprumuturilor de tip DPL este conditionata de indeplinirea unor masuri de reforma agreate cu Banca, asociate unor sectoare economice. Masurile de reforma specifice primei serii DPL se refera in principal la intarirea managementului datoriei publice, a eficientei cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate si prioritizarea investitiilor publice semnificative), imbunatatirea managementului si performantelor intreprinderilor de stat (prin intarirea rolului statului in calitate de actionar) si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si proprietatea imobiliara”, sustin reprezentantii BANCII MONDIALE, potrivit Agerpres.

Citeste si: MISIUNEA FMI va veni pe 2 iunie la Bucuresti pentru a treia EVALUARE a acordului stand-by

Primul imprumut din cadrul acestui program, aprobat pentru politici de dezvoltare, in valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioada de 18 ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la sase luni plus o marja variabila (marja indicativa actuala este de 0,47 la suta, aceasta fiind modificata de Banca la fiecare sase luni), urmand a fi rambursat intr-o singura transa la 15 mai 2032. Totodata, banca percepe un comision initial de 0,25 la suta aplicat la suma imprumutului, platibil anterior tragerii sumelor imprumutului. Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale conform legislatiei privind datoria publica.