BANCA MONDIALA a revizuit in CRESTERE estimarile privind cresterea economica din Romania in 2015

BANCA MONDIALA (BM) a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul ECONOMIEI ROMANESTI in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual ‘Global Economic Prospects’ publicat miercuri de institutia financiara internationala.

In schimb, BANCA MONDIALA a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand ROMANIA ar urma sa inregistreze o CRESTERE ECONOMICA de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.

CITESTE SI: Comisia Nationala de Prognoza: Cresterea economica a Romaniei va fi de 3,3 la suta in 2015 

La nivel regional, BANCA MONDIALA estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si ROMANIA) va suferi o incetinire a ritmului de CRESTERE ECONOMICA, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015. ‘Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in special de bilanturile bancilor (Bulgaria, Serbia si intr-o mai mica masura ROMANIA’, se arata in raportul BANCII MONDIALE.

In ceea ce priveste riscurile la adresa regiunii, BANCA MONDIALA considera ca acestea constau intr-o noua scadere a pretului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice si o inasprire brusca a conditiilor financiare globale. La acestea se adauga o revenire sub asteptari a economiei globale si o solutionare nefavorabila a problemelor dintre Grecia si creditorii sai.

CITESTE SI: FMI: Proiectul de COD FISCAL va trebui REVIZUIT semnificativ pentru incadrarea in tinta de deficit 

In ROMANIA, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei. PRODUSUL INTERN BRUT a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 4,3% fata de primul trimestru al anului trecut si cu 1,6% fata de trimestrul IV 2014, contributii semnificative la avansul economiei avand comertul cu ridicata (1%) si industria si comunicatiile (0,9% fiecare), reiese din datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind CRESTEREA ECONOMICA a ROMANIEI in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie.

Sursa foto: economica.net