Banca Mondiala: Romania are o rata a somajului incredibil de stabila, atat in perioada de criza, cat si de crestere economica

Romania are o rata de angajare de 60%, una dintre cele mai scazute din Europa, iar rata somajului este incredibil de stabila, atat in perioada de criza, cat si de crestere economica, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondiala, transmite Mediafax.

Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale (BM), care arata ca Romania are doua probleme majore: rata de angajare scazuta si abilitatile lucratorilor romani.

“O problema este faptul ca, in perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu si productivitatea”, a mai spus Leyton.

Studiul citat a mai aratat ca procentul companiilor din Romania care fac formare profesionala pentru angajati este foarte scazut si, chiar daca numarul de absolventi de studii universitare a crescut foarte mult in ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privata.

“In sectorul privat, s-a extins dramatic invatamantul la distanta. Se pune putin accent pe dezvoltarea abilitatilor. Este necesara o abordare bazata pe fapte. Trebuie gasita o solutie pentru utilizarea bazinului de forta de munca neutilizata”, a subliniat Leyton.

Foto: The Guardian