Banca Mondiala: Romanii nu mai au incredere in sistemul bancar

Un sondaj al Bancii Mondiale arata ca romanii nu mai au incredere in sistemul bancar. Astfel, doar 13% din populatie mai are incredere in sistemul bancar, un procent mult sub media europeana, chiar mai scazut decat in Bulgaria sau Bosnia si Hertegovina, aici procentul increderii fiind de 20%.

Acelasi studiu arata ca, la nivelul Europei Centrale si de Est, procentul celor care au incredere in institutiile de credit a fost de 18%.

Pe de alta parte, potrivit unui sondaj realizat de o banca comerciala, Romania se plaseaza pe ultimul loc la capitolul educatie financiara. Spre exemplu, doar 36% din cei intervievati stiu ce inseamna dobanda simpla, potrivit Antena 3. In Bulgaria procentul ajunge la 43%, iar in Bosnia si Hertegovina sau Azerbaijan, la peste 61%.

Pe de alta parte, cele mai frecvente reclamatii ale romanilor sunt legate de taxele si comisioanele prea mari percepute de banci si de clauzele abuzive din contractele de credit. 

Cele mai respectate banci sunt in Slovacia. La nivelul intregii regiuni, increderea clientilor variaza intre locul 4 si locul 6.