BANCILE au MAJORAT dobanzile la depozitele si creditele noi atat in LEI, cat si in EURO

BNR a gasit solutii pentru creditele in franci elvetieni

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru creditele si depozitele noi au crescut, in septembrie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, cu exceptia celor aferente depozitelor noi in euro, care au scazut, insa nesemnificativ, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,07 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 2,81% pe an in septembrie 2014 fata de 2,88% pe an in august. La depozitele noi, dobanzile au crescut, insa, de la o medie de 2,2% pe an in luna august, la 2,59% pe an in septembrie. Dobanzi mai mari au acordat bancile, in septembrie, pentru depozitele noi in lei constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre 1 — 2 ani, media acestora fiind de 3,84%, comparativ cu 2,67% cu o luna inainte. De asemenea, se remarca saltul dobanzilor acordate de banci firmelor pentru depozitele in lei pe o perioada mai mica de un an, de la o medie de 1,69% pe an in august, la 2,31% pe an in septembrie.

CITESTE SI: BNR: Subsidiarele din Romania ale bancilor supuse TESTELOR DE STRES de BCE au CAPITALIZARE SUFICIENTA 

La euro, bancile au redus dobanzile in septembrie fata de august, atat la depozitele noi, de la 1,45% pe an la 1,41% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,73% pe an la 1,7% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,83% pe an la 1,81% pe an in cazul depozitelor din sold, dar si pentru cele noi, de la 1,73% pe an la 1,71% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre 1 si 2 ani, la o medie de 2,31% pe an in septembrie de la 2,08% pe an luna anterioara.

La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au crescut usor in septembrie, la 8,19% pe an, de la 8,17% pe an in august. In schimb, pentru imprumuturile in lei nou acordate, bancile au solicitat dobanzi semnificativ mai mari, de 7,19% pe an in septembrie, fata de 6,89% pe an in august 2014. Pentru populatie, imprumuturile noi in lei s-au scumpit, per ansamblu, la o medie de dobanda de 8,1% pe an, in crestere de la 7,94% luna anterioara. Si creditele noi acordate firmelor in lei s-au scumpit in septembrie, fata de august, la 6,42% pe an, de la 6% pe an. In schimb, finantarile sub un milion de euro, echivalent lei, acordate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani, s-au ieftinit la 6,87% pe an in septembrie fata de 8,24% pe an in august.

CITESTE SI: DEFICITUL EXTERN s-a DUBLAT in primele opt luni ale anului 

Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 4,96% pe an in septembrie, nivel apropiat atat de cel din urma cu un an (5,07%) cat si de cel din luna anterioara (4,99%). La creditele noi, bancile au marit dobanzile la 4,37% pe an in septembrie, de la 4,14% pe an in luna anterioara. Si pentru populatie, dobanzile anuale efective pentru creditele de consum noi, in euro, au crescut, la o medie de 6,63% pe an in septembrie, de la 6,17% pe an in august.

Potrivit datelor BNR, si pentru creditele noi in euro, cu dobanda fixa intre 1 si 5 ani, sub un milion de euro, acordate firmelor, bancile au perceput, in septembrie, dobanzi mai mari, de 6,96%, in medie, fata de 5,15% in august.

Sursa foto: economica.net