BANCILE cer ca legea DARII in PLATA sa fie ATACATA la CURTEA CONSTITUTIONALA

Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor, for decizional, miercuri, insa bancile au cerut atacarea la Curtea Constitutionala a actului normativ, informeaza Ziare.com.

 Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita “cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia”.

Principalele probleme semnalate au fost ca actul normativ se aplica si contractelor din trecut, incalcandu-se astfel principiului neretroactivitatii, dar si incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii – drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.
 
CITESTE SI: DAREA IN PLATA, ADOPTATA! LEGEA MERGE LA PROMULGARE

“Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate (…) au fost ignorate de catre Parlamentul Romaniei si subzista ca atare in forma finala a Legii adoptata de catre Parlament.

CPBR isi mentine declaratiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, in forma adoptata astazi de Parlamentul Romaniei, le va produce la nivelul intregii economii si reaminteste, cu aceasta ocazie, pozitiile critice exprimate de catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind prevederile legii”, a mai atras atentia patronatul.

La randul lor, analistii ING Bank au sustinut ca exista 60% sanse ca judecatorii CCR sa considere neconstitutionale mai multe prevederi ale Legii darii in plata.

“Credem ca guvernul este principala institutie care va cere schimbari, avand in vedere faptul ca aceasta lege va afecta costurile de finantare ale Romaniei pe termen mediu si va duce la avertismente din partea agentiilor de rating”, se arata in raport.

Presedintia Romaniei ar fi a doua institutie care ar putea trimite legea la Curtea Constitutionala, avand in vedere ca solicitarile formulate in cererea de reexaminare din decembrie 2015 nu au fost luate in seama de catre parlamentari, se arata in raport.

Sursa foto: agerpres