BANCILE primesc un AJUTOR IMPORTANT din partea BNR

BNR a decis sa ajute BANCILE COMERCIALE  prin reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta cu doua puncte procentuale. Aceasta se traduce prin faptul ca unitatile private bancare pot trimite acasa suma de 500 milioane euro.

Banca Nationala a Romaniei a decis, la ultima sedinta a Consiliului de Administratie, pastrarea dobanzii de politica monetara la acelasi nivel, de 3,5%, insa a hotarat sa reduca rata rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in valuta ale bancilor.

In aceste conditii, nivelul RMO in valuta scade de la 18% pana la 16%, ceea ce se traduce prin eliberarea catre banci a sumei de 500 milioane euro. Decizia nu este neaparat o surpriza pentru piete. In conditiile unei inflatii care a coborat la 0,94% in luna mai fata de aceeasi luna a anului trecut, era vazuta ca posibila o reducere a dobanzii de politica monetara, cu un sfert de punct procentual sau chiar mai mult.

Citeste si: BCR va termina 2014 cu PIERDERE RECORD

Consiliul BNR a preferat pastrarea dobanzii la acelasi nivel, pe motiv ca inflatia va reveni pe trend pozitiv in ultima parte a anului, dar a continuat relaxarea conditiilor de creditare impuse bancilor.

Discutiile despre evolutia pre­turilor s-au concentrat, in ultimul timp, pe efectele negative pe care le poate avea deflatia.

Guvernatorul MUGUR ISARESCU explica, dupa ultima decizie a BNR, ca oricum reducerea inflatiei este mai mult temporara si ia in calcul inflatia medie anuala, care acum se situeaza la circa 2%.

„Nu vedem risc de deflatie in Romania; daca va uitati la inflatia medie anuala, este in jur de 2%; nu la acest lucru ne-am gandit, ci la incertitudini in general si legat de faptul ca aceasta evolutie favorabila a preturilor este legata de evolutia preturilor agroalimentare“, a declarat Isarescu.

 „Avem si un efect de baza, care in septembrie va disparea, este vorba de TVA-ul la paine, sunt incertitudini si in ceea ce priveste pretul titeiului, nu le putem descifra in prezent“, a mai spus seful BNR.