BANCUL INTERZIS de COMUNISTI pentru care ROMANII erau trimisi la INCHISOARE

Bancurile considerate “de prost gust” la mijlocul anilor 1940, dupa instaurarea regimului comunist, au trimis o multime de oameni in inchisoare. Rechizitoriile pastrate la Arhivele Nationale arata cum erau oprimati cei care se opuneau noului sistem. Chiar si verbal.

Arhivele Nationale din judetul Hunedoara pastreaza o serie de dosare penale in care au fost anchetati primii opozanti ai regimului comunist dupa 1945. Potrivit documentelor, au fost nenumarate cazurile in care oamenii au ajuns in inchisoare pentru motivul simplu ca au spus bancuri despre comunisti si despre liderul URSS, Iosif Stalin, sau dupa ce au afirmat ca noul regim este daunator viitorului tarii.

Sabin Nistor (41 de ani) un plugar din satul Brotuna, (comuna Vata de Jos), a ajuns in inchisoare in martie 1948, dupa ce fusese denuntat de un localnic pentru ca a spus o anecdota despre Petru Groza si Iosif Stalin.

„Recunosc ca in vara sau in toamna anului 1947 am spus la mine in casa, la sotia mea, fiind prezenti si alti locuitori, intre care Cristian Partenie o poveste auzita si de mine acum vreo doi ani in tren de la un taran necunoscut si anume ca o femeie a nascut trei copii, doi baieti si o fata, si le-a pus numele Stalin, Petru si Tara. Intr-o zi s-a dus cineva la femeia aceasta si a intrebat-o ce ii fac copiii, iar ea a raspuns: Petru doarme, Stalin suge si tara plange”, a marturisit sateanul din Brotuna.

Procurorii l-au trimis in inchisoare, pentru ofensa adusa natiunii. Plugarul Cristian Partenie, cumnat al lui Sabin Nistor, a fost denuntatorul lui.

„Cu circa sase saptamani in urma, invinuitul Nistor Sabin a venit la mine acasa, cam ametit de bautura, si mi-a spus o poveste, pe care o auzise si el. Anume ca o femeie a nascut trei copii, doi baieti si o fata, si le-a pus numele de Stalin, Petru si Tara. La botez, fiind invitat ca nas domnul prim-ministru dr. Petru Groza, domnia sa a trimis un delegat ca sa-l reprezinte si sa duca darurile obisnuite. Acest reprezentant a intrebat ce fac copiii si femeia a raspuns Tara plange, Stalin suge si Petru doarme”, a fost marturia denuntatorului, pastrata la Arhivele Judetului Hunedoara.

Sursa text: adevarul