Bangladesh: 152 de soldati condamnati pentru crime si violuri

Un numar de 152 de soldati din Bangladesh au fost condamnati la moarte pentru crime, violuri si incendiere in timpul rebeliunii din 2009, acestia urmand a fi spanzurati, informeaza CNN.

“Condamnatii vor fi spanzurati”, a hotarat Mohammad Akhteruzzaman, judecator la un tribunal din Dhaka, capitala Bangladesh-ului. 74 de oameni, intre care 57 de ofiteri, au fost ucisi in revolta care a izbucnit la cartierul general al fortelor graniceresti din Dhaka in februarie 2009.

Anchetatorii au acuzat 850 de persoane, intre care 23 de civili, dar decizia judecatoreasca a venit doar pentru 846, 4 persoane murind intre timp in inchisoare. Intre civilii acuzati se gasesc un fost parlamentar al opozitiei si un politician al partidului de guvernamant.

In 2009, mai multe sute de soldati au preluat controlul asupra cartierului general situat in capitala statului si timp de doua zile au masacrat zeci de oameni, inclusiv ofiteri ai armatei din Bangladesh si familiile lor care se aflau in acel moment la cladiri.

Procurorul Mosharrof Hossain Kazal a declarat ca 161 de oameni, inclusiv cei doi politicieni, au fost condamnati la inchisoare pe viata. 262 de persoane au fost condamnate la pedepse intre trei ani si 10 ani. 271 au fost achitate si eliberate.

Rebeliunea a izbucnit la doua luni dupa ce guvernarea a fost preluata de partidul Awami League, condus de premierul Sheikh Hasina. Soldatii cereau un salariu mai bun si indepartarea tuturor ofiterilor din cadrul fortelor armate de granita.

Sursa foto: telegraph.co.uk