BANICIOIU: Alte patru programe pentru pacientul critic vor fi introduse in 2015

Alte patru programe pentru pacientul critic, in valoare totala de 235 milioane de lei, vor fi dezvoltate in 2015, acestea vizand hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, cancerul esofagian si chirurgia endovasculara periferica, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

“Daca in 2014 am lansat cinci programe, respectiv pentru infarct miocardic, trauma, accident vascular cerebral, moarte subita de cauza cardiaca si terapie intensiva, in 2015 introducem alte patru actiuni prioritare dupa modele europene, respectiv pentru hemoragiile digestive superioare, icter mecanic neoplazic, cancer esofagian, chirurgie endovasculara periferica”, a declarat Banicioiu, luni, la Guvern.

El a precizat ca, numai prin programul de infarct miocardic, mortalitatea a scazut de la 13 la suta la sub 5 la suta.

La randul lui, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, a spus ca problema pacientului grav trebuie sa reprezinte o prioritate pentru sistemul sanitar, lucru care s-a intamplat din 2014, cand au fost introduse primele cinci programe, completate acum cu alte patru.

CITESTE SI: BANICIOIU: De la 1 iulie, ROMANIA trece la CELE MAI MICI PRETURI la MEDICAMENTE din Europa

“Prin aceste programe, se asigura finantare suplimentara pe langa costurile de ingrijire, pentru ca se stie ca sumele decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu acopera costul real al celor mai grave cazuri din spitale. Vorbim de niste costuri specifice care vizeaza stenturile la infarctul miocardic, defibrilatoare implantabile la moarte subita de origine cardiaca, medicamente foarte scumpe si materiale consumabile pentru terapie intensiva”, a precizat secretarul de stat.

CITESTE SI: VICTOR PONTA s-a intalnit in Turcia cu ministri BANICIOIU si TEODOROVICI. Ce au discutat cei trei membri ai executivului

El a mai spus ca, de exemplu, pentru icter mecanic, cauzat de cancerul digestiv, spitalul nu avea fonduri sa cumpere stenturi pentru toti pacientii, la fel in neoplasm esofagian unde este nevoie de proteze care se pun endoscopic si care sunt foarte scumpe. Apoi, in hemoragiile digestive, interventiile endoscopice au costuri ridicate, iar in patologia vasculara tehnicile endovasculare aduc beneficii mari pacientului. Astfel, toate acestea vor fi suportate prin programele nationale.

Sursa foto www.agerpres.ro