BANICIOIU: Noi am GONIT MEDICII! ROMANIA risca sa PIARDA pariul cu SISTEMUL SANITAR

Ministrul Sanatatii atrage atentia ca este nevoie de masuri urgente in sistemul de sanatate din Romania, pentru a nu ramane complet fara medici specialisti, dupa ce in urma deblocarii posturilor din strainatate, in urma cu cinci luni, multi medici au ales sa plece din Romania.

Peste 5000 de cadre medicale au plecat sa lucreze in strainatate doar in ultimii doi ani.

Romania daca nu ia niste decizii in 2015 risca sa piarda pariul cu sistemul sanitar in sensul ca va fi o problema sa mai gasesti un medic in cațiva ani in Romania. si atunci am zis in 2014 prima chestie marim la rezidenți, dam bursa aia. Am convins FMI, le-am dat bursa aia, o bula de oxigen, ok, insuficienta totusi pentru ca nu pot sa țin pasul cu concurența europeana, am facut economii, am marit salariile in tot sistemul sanitar”, a afirmat Banicioiu la B 1 TV.

CITESTE SI: MINISTERUL SANATATII: Proiectul LEGII VACCINARII va fi supus DEZBATERII PUBLICE

Pe langa aceste masuri, s-a trecut si la deblocarea posturilor in sistemul sanitar, astfel ca, din octombrie anul trecut, au fost angajate 4.500 de cadre medicale.

Un prim pas in incercarea de a rezolva deficitul de personal, care insumeaza 40.000 de posturi in sanatate, a precizat Nicolae Banicioiu.

Ministrul a indicat si motivul pentru care a avut loc exodul medicilor si asistentelor din Romania peste hotare.

CITESTE SI: BANICIOIU: Noul CONTRACT CADRU, beneficii pentru SPITALE si PACIENTI. Sunt de acord cu IMPOZITAREA SPAGILOR. UPADTE

Noi cand am blocat posturile, toate promoțiile de medici care au terminat specialitatea in Romania din 2010 pana in 2014 au trebuit sa plece, neavand cum sa se angajeze in Romania. Deci, i-am gonit noi!

Mulți plecau pentru ca intr-adevar concurența cu vestul este dezavantajoasa, noua. Acolo un medic specialist poate ajunge la mii de euro bune pe luna, deci motivația financiara exista, dar mulți, culmea, nu pleaca pentru bani. si atunci a venit si securea care a taiat orice speranța si i-am si trimis, i-am si obligat”, a mai afirmat ministrul sanatatii.

Sursa foto www.observator.ro