Barack Obama a ajuns in Olanda acolo unde va participa la summit-urile legate de securitatea nucleara si Ucraina

Presedintele american Barack Obama a sosit, luni dimineata, in Olanda pentru a participa la o serie de summit-uri internationale, inclusiv unul G7 consacrat situatiei din Ucraina, potrivit unui fotograf AFP care calatoreste impreuna cu presedintele Statelor Unite, relateaza agentia franceza de stiri, citata de Mediafax.

Air Force One, venind de la Washington, a aterizat la ora locala 8.50 (9.50, ora Romaniei) pe pista aeroportului international Schiphol de la Amsterdam, potrivit aceleiasi surse. Olanda este prima din cele patru etape ale unui turneu, in cursul careia cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite va efectua vizite la Bruxelles, Roma si Riyadh.

La Haga, Obama urmeaza sa participe la un summit prevazut de mult timp cu privire la securitatea sucleara (NSS), luni si marti, la care participa reprezentanti din 53 de state, insa interventia Rusiei in Crimeea si anexarea peninsulei ucrainene de catre Moscova a afectat prioritatile presedintelui.

Urmeaza sa fie discutate sanctiuni vizand Moscova, care ar putea sa fie exclusa din G8 de catre celelalte sapte state membre, ai caror lideri urmeaza sa se reuneasca luni in cadrul NSS. Obama urmeaza totodata sa ofere asigurari aliatilor din cadrul NATO in contextul demonstratiilor de forta ale Rusiei.

Citeste si: Barack Obama, in prima sa vizita oficiala la Bruxelles, saptamana viitoare 

Intr-un interviu publicat in editia de luni de catre cotidianul olandez De Volkskrant, presedintele Statelor Unite a dat asigurari ca “nimeni nu trebuie sa puna in discutie angajamentul Statelor Unite in (apararea) securitatii Europei”. “NATO ramane alianta cea mai puternica si mai eficienta in istoria umanitatii, iar noi nu vom slabi niciodata apararea noastra colectiva”, a adaugat Obama.

Aparent constient de riscul de a vedea aliati din alte parti ale lumii indoindu-se de fermitatea sa, Casa Alba a programat o reuniune tripartita cu presedinta sud-coreeana Park Geun-hye si premierul japonez Shinzo Abe la Haga, unde Obama se va intalni si cu presedintele chinez Xi Jinping.

“Daca exista o tema comuna a acestei calatorii, ea este importanta fundamentala a aliantelor si parteneriatelor noastre”, a declarat vineri Susan Rice, consiliera in domeniul Securitatii Nationale a presedintelui. Rice apreciaza ca presedintele va demonstra ca “Rusia este tot mai izolata si ca membrii comunitatii internationale, in frunte cu Statele Unite, ii sustin pe ucraineni si Guvernul lor si sunt hotarati sa impuna Rusiei costuri”.

Sursa foto: washington post