BARACK OBAMA a aprobat, in timpul mandatului sau, RAIDURI AERIENE in 7 tari – ANALIZA

In ciuda faptului ca foarte multi au sperat ca Barack Obama va fi “presedintele pacii” la preluarea mandatului, liderul Statelor Unite a aprobat raiduri ale aviatiei americane in sapte tari in cei sase de cand se afla la Casa Alba, relateaza The Independent, in editia on-line.

Opozitia fata de razboiul din Irak i-a adus lui Barack Obama o parte dintre voturile cu care a fost ales la presedinte al Statelor Unite, dar si Premiul Nobel pentru Pace, in 2009. Comitetul Nobel norvegian a decis sa-i acorde premiul lui Barack Obama la doar noua luni de la preluarea mandatului, intr-un moment in care liderul american se pregatea sa decida intensificarea eforturilor de razboi in Afganistan.

Faimosul discurs sustinut de Barack Obama in 2009 la Universitatea din Cairo, unde presedintele american a vorbit despre “un nou inceput intre Statele Unite si musulmanii din intreaga lume” i-a facut pe multi sa spere ca va fi un altfel de presedinte, dupa mandatul controversat al precedecesorului sau, George W. Bush.

Cu toate acestea, dupa sase ani la Casa Alba, Barack Obama a aprobat operatiuni militare in Irak, Afganistan, Pakistan, Somalia, Yemen, Libia si, cel mai recent, in Siria. De altfel, Biroul pentru Jurnalism de Investigatie (BJI) arata ca administratia Obama a decis in cinci ani lansarea a peste 390 de raiduri cu avioane fara pilot in Pakistan, Yemen, Somalia – de opt ori mai mult decat cele lansate in mandatul fostului presedinte George W. Bush.

CITESTE SI: Irak: SUA au efectuat primul RAID AERIAN contra jihadistilor 

Afganistan

Barack Obama a sustinut reducerea numarului trupelor americane din Afganistan, dupa zece ani de conflict cu talibanii, iar aceasta diminuare a prezentei SUA urmeaza sa se incheie la sfarsitul lui 2014.

Cu toate acestea, in august oficialii afgani au criticat Statele Unite, afirmand ca un raid aerian desfasurat de fortele coalitiei au ucis patru civili, inclusiv doua femei.

In plus, presedintele afgan Hamid Karzai a profitat, recent, de discursul de ramas bun, cu o saptamana inainte de depunerea juramantului de catre succesorul sau Ashraf Ghani, pentru a critica din nou interventia Statelor Unite. Hamid Karzai, presedinte al Afganistanului din 2001, dupa ce interventia occidentala condusa de SUA a dus la inlaturarea talibanilor de la putere, a afirmat ca Washingtonul si-a urmarit “propriile interese” prin razboiul din Afganistan. “Razboiul din Afganistan este in interesul strainilor”, a declarat el, adaugand ca “afganii sunt victime” in acest conflict.

Yemen

Raidurile cu avioane fara pilot au avut intr-o oarecare masura succes in campania vizand organizatia Al-Qaida din Peninsula Arabia (AQAP), implicand atat avioane ale Pentagonului, cat si ale CIA, insa numarul victimelor in randul civililor a fost considerabil.

Organizatia Human Rights Watch a dat publicitatii anul trecut un raport de peste 100 de pagini, in care arata ca raidurile cu avioane fara pilot desfasurate de Statele Unite in Yemen impotriva militantilor Al-Qaida s-au soldat cu 82 de morti, dintre care cel putin 57 sunt civili, intre 2009 si 2013. In aprilie 2014, o campanie intensiva de bombardamente desfasurata in comun de avioanele fara pilot ale SUA si de fortele guvernamentale yemenite s-a soldat cu 68 de morti, dintre care trei civili.

Pakistan

Pe de alta parte, SUA i-au vizat pe combatantii Al-Qaida si pe talibani in raiduri desfasurate cu avioane fara pilot in zonele tribale din Pakistan timp de peste zece ani. Presedintele Barack Obama a recunoscut pentru prima oara in 2012 lansarea acestor raiduri, afirmand ca ” in majoritatea cazurilor a fost vorba despre raiduri foarte precise impotriva Al-Qaida si sustinatorilor sai”, iar “Statele Unite au fost foarte atente cu modul in care sunt folosite” avioanele fara pilot.

Cu toate acestea, in timp ce oficialii americani afirmau ca raidurile reprezinta un instrument important impotriva unor tinte anti-americane, autoritatile din Pakistan au acuzat faptul ca acestea submineaza suvernitatea tarii si, mai ales, ucid civili nevinovati.

De altfel, Biroul pentru Jurnalism de Investigatie arata ca, de la preluarea mandatului de catre Barack Obama, CIA a lansat 330 de raiduri in Pakistan. In comparatie, predecesorul sau, George W. Bush, a lansat 51 de raiduri in patru ani.

Somalia

In discursul sustinut la comemorarea a 13 ani de la atentatele din 11 septembrie, presedintele Barack Obama a promis ca Statele Unite ii vor vana pe teroristi “oriunde ar fi” si a mentionat, in acest sens, succesul strategiei desfasurate in Yemen si Somalia impotriva islamistilor.

De altfel, Statele Unite au desfasurat in ultimii ani mai multe raiduri in Somalia, in care au fost ucisi membri ai militiilor islamiste Al-Shabaab.

Libia

In 2011, o coalitie internationala a fost formata pe fondul razboiului civil din Libia, iar fortele navale americane si britanice au lansat peste 110 rachete Tomahawk asupra apararii antiariene a liderului libian Muammar Gadhafi.

Presedintele Barack Obama a fost nevoit sa-si apere decizia de a interveni in conflictul din Libia cu raiduri aeriene dupa ce a fost acuzat ca nu a consultat Congresul.

CITESTE SI: MICHAEL HAYDEN: Raidurile aeriene din Irak sunt un fel de “ESCAPADE SEXUALE”

Irak si Siria

La 10 septembrie, presedintele Obama a anuntat, intr-un discurs televizat, ca Statele Unite vor lansa raiduri aeriene impotriva pozitiilor detinute de combatantii din gruparea Stat Islamic in Irak. Raidurile au fost lansate la solicitarea Guvernului irakian, confruntat cu avansul combatantilor islamisti in zone strategice din Irak.

La 22 septembrie, presedintele Barack Obama si oficialii Pentagonului au anuntat ca Statele Unite au lansat raiduri aeriene asupra pozitiilor gruparii Stat Islamic in orasul sirian Rakka si asupra gruparii teroriste Khorasan, in regiunea Alep, din nordul Siriei. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a anuntat ca avioane de lupta si rachete Tomahawk au fost lansate in regiune. Armata americana a precizat, de asemenea, ca au fost “distruse numeroase tinte ale SI” in jurul oraselor Rakka, Deir ez-Zur, al-Hasakah si in apropierea orasului al-Bukamal.

Sursa foto: washington post