Barack Obama a cerut Federatiei Ruse sa-si retraga militarii de la granita cu Ucraina

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut vineri Rusiei sa isi retraga trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina si sa negocieze cu comunitatea internationala, relateaza AFP, citata de Mediafax.

“Este posibil ca rusii sa incerce sa intimideze Ucraina, dar este la fel de posibil sa aiba alte proiecte”, prin trimiterea militarilor la frontiera, a declarat Obama intr-un interviu acordat postului american de televiziune CBS.

“Orice ar fi, pentru reducerea tensiunilor si solutionarea situatiei, Rusia trebuie sa-si retraga trupele si sa inceapa negocieri directe cu Guvernul ucrainean si comunitatea internationala”, a subliniat presedintele american in acest interviu dat publicitatii inaintea vizitei in Arabia Saudita.

Citeste si: Barack Obama: Vom face Rusia sa plateasca pentru faptele sale

Presedintele Consiliul ucrainean de Securitate Nationala, Andrei Parubi, a afirmat joi ca 100.000 de soldati rusi au fost mobilizati in apropiere de frontiera Ucrainei, o cifra cu mult peste 20.000 de militari mentionati de Statele Unite.

Obama a mai afirmat ca, prin actiunile in Ucraina, Vladimir Putin dovedeste ca “regreta destramarea URSS” si a adaugat ca omologul sau rus nu ar trebui sa revina “la practicile din perioada Razboiului Rece”.

“Este posibil sa interpreteze gresit actiunile Occidentului. Este sigur ca interpreteaza gresit politica externa americana”, a mai declarat Barack Obama.

Sursa foto: politico.com