BARACK OBAMA a recunoscut ca SUA au practicat TORTURA dupa atentatele de la 11 septembrie

Presedintele american, BARACK OBAMA, a admis vineri ca Statele Unite au facut lucruri “contrare” valorilor lor dupa atentatele din 11 septembrie si a recunoscut ca Washingtonul a “TORTURAT OAMENI”.

“Noi am facut multe lucruri juste, insa am TORTURAT OAMENI”, a recunoscut Obama in fata presei, evocand o viitoare declasificare a unui raport parlamentar american asupra tehnicilor de interogare folosite de catre CIA intre 2002 si 2006, in timpul mandatului lui George W. Bush.

“Cand noi am folosit unele tehnici de interogare mai puternice, tehnici pe care eu le consider drept TORTURA si orice persoana onesta ar trebui sa le considere la fel, am traversat o linie”, a adaugat el, intr-o intalnire cu presa la Casa Alba, potrivit Mediafax.

Citeste si: Se deschide muzeul dedicat atentatelor de la 11 septembrie din SUA

Dupa atentatele de la 11 septembrie, CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legaturi cu Al-Qaida si a utilizat “tehnici de interogare mai puternice”.

Reamintind ca a interzis aceste metode cand a venit la Casa Alba, Obama a avertizat totusi impotriva unor judecati “prea moralizatoare” cu privire la aceasta perioada.

“Cred ca atunci cand de uitam spre trecut, este important sa ne amintim cate persoane aveau frica dupa prabusirea turnurilor gemene (ale complexului World Trade Center)”, a subliniat presedintele american.

“Lumea nu stia daca alte atacuri sunt iminente. Exista o enorma presiune pe umerii fortelor de securitate si a echipelor de securitate nationala, pentru a incerca sa faca fata acestei situatii”, a adaugat el.

Citeste si: SUA: Fosti politisti si pompieri din New York, inculpati pentru frauda dupa atentatele din 11 septembrie

In opinia lui Obama, “trebuie, in calitate de tara, sa ne asumam responsabilitatile fata de ceea ce s-a intamplat, pentru ca acesta sa nu se mai intample in viitor”.

In 2013, un studiul, efectuat de catre Asociatia Constitution Project, care critica in primul rand administratia George W. Bush, a conchis ca Statele Unite s-au angajat “incontestabil in practicarea torturii” dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, iar “oficiali de cel mai inalt rang din tara poarta responsabilitatea acestui lucru”.

Raportul de 577 de pagini, intocmit de o echipa de 11 persoane, acuza “oficiali de cel mai inalt rang din tara – civili si militari – ca poarta o parte a responsabilitatii pentru ca au autorizat si contribuit la implementarea torturii”.