Barack Obama l-a felicitat pe Recep Erdogan, noul presedinte al Turciei

Barack Obama, presedintele SUA, i-a transmis felicitari noului presedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dupa ce actualul premier a fost ales in cea mai importanta functie a statului la capatul primului scrutin cu vot universal.

Obama vede in Erdogan garantul continuarii cooperarii intre SUA si Turcia, in conditiile in care zona Orientului Mijlociu se confrunta cu probleme majore in tari precum Siria si Irak, ambele tari fiind vecine cu Turcia.

Dialogul dintre cei doi lideri a abordat si probleme din Fasia Gaza, atat Obama cat si Erdogan exprimandu-si interesul pentru restabilirea pacii in urma unui armistitiu intre Israel si gruparea Hamas.

Reactiile vin la numai cateva zile dupa ce premierul turc, un fervent aparator al cauzei palestiniene, a denuntat cu virulenta operatiunile militare israeliene din Fasia Gaza, acuzând statul evreu de “terorism de stat” si “genocid” impotriva palestinienilor.

CITESTE SI: ALEGERI TURCIA: REZULTATELE PARTIALE IL INDICA PE RECEP ERDOGAN DREPT NOUL PRESEDINTE

Diplomatia americana a criticat aceste declaratii, calificându-le drept “ofensatoare si false”.

Ales duminica presedinte al Turciei in primul scrutin cu vot universal, Recep Tayyip Erdogan, care se afla la putere din 2003, a promis ca va fi “presedintele a 77 de milioane de turci, si nu doar al celor care l-au votat” pentru el.