BARACK OBAMA: SUA si UE trebuie sa fie pregatite sa adopte noi SANCTIUNI impotriva RUSIEI

Presedintele american BARACK OBAMA a subliniat joi, in cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german ANGELA MERKEL, ca “SUA, Uniunea Europeana si alte state partenere trebuie sa fie pregatite sa raspunda unei escalade ruse” in UCRAINA prin adoptarea de “noi SANCTIUNI”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat la sfarsitul convorbirii dintre cei doi lideri, OBAMA a evocat “situatia ingrijoratoare din estul UCRAINEI, unde separatistii prorusi, aparent, cu sustinerea Moscovei, continua sa desfasoare o campanie de sabotaj si provocare orchestrata, vizand subminarea si destabilizarea UCRAINEI”.

OBAMA si MERKEL au reiterat indemnul la adresa RUSIEI de a “retrage militarii din regiunea frontaliera” a UCRAINEI”, a anuntat Casa Alba.

De asemenea, cei doi lideri au discutat despre reuniunea cvadripartita RUSIA-Statete Unite-UCRAINA-UE, care urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare, la Viena sau Geneva, potrivit unor surse.

Anterior, in cursul unei intalniri, la Washington, cu omologul sau rus Anton Siluanov, secretarul Trezoreriei Statelor Unite Jacob Lew a amenintat Moscova cu adoptarea unor noi sanctiuni in cazul escaladarii conflictului din UCRAINA.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN avertizeaza ROMANIA in privinta riscurilor crizei din UCRAINA

Criza din UCRAINA, in contextul in care Moscova ameninta ca va intrerupe livrarile de gaze in aceasta tara este discutata, de asemenea, in cadrul unei reuniuni a Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), la Washington.

Presedintele Rusiei, VLADIMIR PUTIN, a trimis joi liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.

“VLADIMIR PUTIN exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de UCRAINA si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.