BARACK OBAMA: SUA vor CONTINUA raidurile aeriene pentru PROTEJAREA crestinilor din Irak

Barack Obama

SUA vor CONTINUA raidurile aeriene in nordul Irakului pentru PROTEJAREA crestinilor refugiati pe Muntele Sinjar si a personalului diplomatic si militar american, a anuntat sambata presedintele BARACK OBAMA.

Obama a precizat ca aviatia militara americana va CONTINUA sa ofere asistenta umanitara crestinilor care fug de insurgentii sunniti.

“Aviatia militara americana este pregatita sa declanseze noi raiduri aeriene pentru a-i opri pe insurgenti sa ajunga la refugiatii de pe Muntele Sinjar”, situat in nord-vestul Irakului, a spus Obama.

Citeste si: IRAK: Noi ATACURI americane impotriva Statului ISLAMIC

“Am discutat cu presedintele Frantei, Francois Hollande, si cu premierul britanic, David Cameron. Amandoi sustin actiunile noastre si sunt de acord sa ne ajute cu asistenta umanitara pe care o oferim irakienilor. Problemele Irakului nu pot fi solutionate in cateva saptamani. Statele Unite nu vor trimite trupe suplimentare pe teren. Nu pot stabili un calendar pentru incheierea raidurilor aeriene. Operatiunile vor continua cat va fi necesar pentru protejarea refugiatilor irakieni si a personalului american”, a dat asigurari presedintele SUA, pledand pentru o solutie politica la conflictul interconfesional irakian.

Presedintele SUA a explicat ca a ordonat raidurile aeriene asupra pozitiilor grupului terorist sunnit Stat Islamic pentru a proteja personalul american din orasul Erbil.

“Raidurile vor CONTINUA daca va fi necesar”, a spus Obama.

Citeste si: CASA ALBA: IRAKUL este in pragul unei catastrofe UMANITARE

“Acest lucru nu inseamna ca Statele Unite sunt implicate intr-un nou razboi in Irak; nu se pune problema trimiterii de efective suplimentare pe teren. Dar nu putem permite teroristilor sa obtina un refugiu permanent pentru atacarea Statelor Unite”, a subliniat Obama.

Avioane militare americane au parasutat din nou, sambata dimineata, alimente si apa destinate refugiatilor irakieni care fug de insurgentii din cadrul grupului terorist Stat Islamic, in nordul Irakului.

Trei avioane cargo escortate de aparate de vanatoare F/A-18 au parasutat alimente si apa destinate “miilor de irakieni refugiati in zona Muntelui Sinjar”, a anuntat Pentagonul.

Operatiunea de lansare a alimentelor pentru refugiatii irakieni a inceput in cursul noptii de joi spre vineri.